Sådan holder du vinterhaven

Hvad skal man være opmærksom på i haven, når sneen lægger sig som en tung dyne?

Artiklens øverste billede
Kønt ser det ud, når æblerne bliver siddende på træerne. Ikke alle sorter er lige tilbøjelige til dette, men de her, af sorten Topaz, har ikke sluppet grenene. Fotos: Nina Ewald

Ikke mindst den enorme - og landsdækkende - mængde af sne kombineret med den for årstiden hårde frost og den lange periode med vintervejret betyder, at det ifølge DMI var en ret usædvanlig november.

Også december tegner til at blive mere barsk end sædvanligt, hvis det fortsætter. Veje er blevet lukket, kælkene fundet frem, biler skovlet fri - og i haverne har dyner af sne lagt sig tungt over træer, buske, krukker og havemøbler. Kønt ser det ud, og for mange planter er sneen en kærkommen isolerende dyne, når frosten bider.

Men sneen kan også blive så tung, at det tykke lag beskadiger eller ligefrem brækker grene på træer og buske. Her i haven har de store snemængder givet anledning til en række overvejelser, som ellers normalt først melder sig i januar-februar: Hvad skal man være opmærksom på, og hvad kan man bare glæde sig over? Hvad skal man overveje, hvis man gerne vil opnå, at haven også er spændende i vinterhalvåret?

Tre vigtige elementer i vinterhaven

Man skal først og fremmest tænke på, at haven også skal have noget at byde på rent visuelt, selv om sommeren er forbi.

Markante former og rene linjer fremhæves af sne og rimfrost, når der ikke er blomster og blade til at camouflere dem. Sneen lægger sig på grene og flader, og de stedsegrønne blades konturer tegnes op med hvidt af rimfrost.

Der findes adskillige planter, buske og træer, som udmærker sig ved også at have farver om vinteren - det kan være de stedsegrønne eller dem, som har kulør på grene og stammer, ligesom der også er planter, der blomstrer ved vintertide. Spørg på planteskolen. Jane Shuls bog "Hvilken plante hvor" kan også anbefales.

Væksternes tekstur er vigtig - om bladene er ru eller blanke, om grene og stammer er grove eller glatte. Dette ses endnu tydeligere i rimfrost og let sne.

FEJ BUSKENE

Sneen skjuler meget, men fremhæver til gengæld andet. Grene og klippede former fremstår på en anderledes og fascinerende måde, når sneen trækker konturerne op. Den spiralklippede buksbom og andre figurer klarer sig, så længe der ikke kommer mere sne; men bliver dynerne tykkere, bør man gå ud og ryste sneen af, ellers kommer klipningen ud af form, måske uopretteligt. Brug en kost til at banke/børste forsigtigt med og start oppefra. Husk, at frosne blade og grene er sprøde og tilbøjelige til at knække.

KOSTTILSKUD

Kønt ser det ud, når æblerne bliver siddende på træerne. Ikke alle sorter er lige tilbøjelige til dette, men de her, af sorten 'Topaz', har ikke sluppet grenene. Æblerne vil være et godt kosttilskud til fuglene og er så store, at de ikke forsvinder i snemasserne sådan lige med det første. Kyllingenettet, der er viklet om stammen, er sat op for at forhindre vores katte i at hvæsse kløer.FUGLS FØDE

Fuglene har svært ved at finde føde, når sneen har dækket det meste. Mejsekugler og korn er sundt og nærende foder, og også æbler smidt på en ryddet plads på jorden er guf for især solsorte og sjaggere. Et overdækket foderhus skærmer for den værste sne og sjap. Læg mærke til kornellen med de unge rødbrune grene, som kommer rigtigt til deres ret i den hvide vinterhave. I forgrunden voksen rododendron, og dem skal man passe på, hvis puderne af sne bliver for tykke. I så fald vil grenene være tilbøjelige til at brække.

VINTERKRUKKE

Hov, hvad er nu det? Vil den terrakottakrukke ikke blive frostsprængt? Nej, der sker ikke noget ved at lade den stå ude vinteren igennem, for den er slet ikke af terrakotta. Den er fremstillet af et plastmateriale, som ligner til forveksling, især når overfladen har fået lidt patina af vind og vejr. Egentlig er jeg imod ting, der ligner, men ikke er den ægte vare. På den anden side skal man ikke gå af vejen for en pragmatisk løsning - og krukken har ydermere den fordel, at den ikke vejer nær så meget som dem af terrakotta, så den er nemmere at flytte omkring med. Lignende kan købes i plantecentre.

FARVESPIL

I en stor zinkbalje vokser en gammel hosta, som nu er klasket sammen og har bredt bladene ud i et raffineret mønster, der danner et næsten abstrakt billede midt i sneen. Endnu er vinteren så ung, at der stadigvæk er grønne blade på nogle træer og buske, ligesom andre blade og stængler stadigvæk har lidt kulør i sig. Det giver ekstra fine farvespil til glæde for øjet.

PLANTER, DER HOLDER KULØREN

Sankthansurt egner sig godt til at vokse i krukker. Denne har jeg byttet mig til på et plantemarked for et par år siden, så sortsnavnet kender jeg ikke. Den overraskede glædeligt ved at have smukke rødgyldne høstfarver. De holder et godt stykke ind i vinteren og lyser op mellem alt det hvide. Der er stor forskel på, hvorledes de forskellige sorter ter sig, så spørg på planteskolen efter dem, der holder kuløren.

VINTERENS MØBLER

Møbler, der kan tåle at stå ude hele året, er et fint indslag i vinterens havebillede. Sne og rimfrost fremhæver formerne, som her på det lille jernbord med kringlede ben. Det står midt i staudebedet, og om sommeren er der anbragt en krukke oven på det - med skiftende planter, som gerne vil op til vejrs i lys og luft i stedet for at leve en hensygnende tilværelse nede i selve bedet mellem mere aggressive stauder.

PORTAL

Om sommeren er portalen over bænken fyldt med roser af sorten 'Alchymiste' og klematis 'Diana'. Om vinteren tager arrangementet sig ganske anderledes ud. Portalen er placeret cirka en halv meter fra bøgehækken, så man kan komme til, når den skal klippes. På denne årstid ser man tydeligt, hvorledes hækken er klippet op i en spids med en hældning, der svarer til portalens. Efter aftale med vores flinke naboer!


LÆS OGSÅ: Gå træerne efter nu


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.