Nedslidte dæk på hver fjerde bil
Det viser dækmålinger udført af Euromaster ved en række af landets varehuse.
Det endelig resultat af en dækmønstermåling, som blev foretaget i efteråret – det vil sige inden mange bilister skiftede til vinterdæk – har været noget forsinket og foreligger først nu. Undersøgelsen, som blev udført af Euromaster dækkæden, tjener dermed mest til at tegne et billede af danske bilisters dækmoral.
Det viste sig nemlig, at én ud af fire kørte på farlige dæk den dag, da mønstermålingen blev gennemført på parkeringspladserne ved landets Bilka og A-Z varehuse.
Helt præcist 16.337 vilkårlige biler blev tjekket, og hver fjerde af dem stod på nedslidte dæk.
Større risiko for ulykker
Målingen, der ifølge dækkæden er Danmarks største af sin slags, viste, at 24 pct. af bilisterne kørte på dæk, der enten var direkte ulovlige eller så nedslidte, at de udgjorde en sikkerhedsrisiko.
Ifølge Carsten Kure, marketing manager hos Euromaster, lover dét ikke godt for trafiksikkerheden.
»Lovens mindstekrav til dækmønster er 1,6 mm, og så nedslidte dæk øger markant risikoen for farlige situationer og ulykker. Er slidbanedybden mindre end det tilladte, kan politiet derfor give dig en bøde og forbyde yderligere kørsel,« siger han og henviser i øvrigt til anbefalingerne fra Rådet for Større Dæksikkerhed, der opfordrer til dækskift ved en mønsterdybde på 3-4 mm.
Mange klarer sig med sommerdæk
»Allerede da nedsættes vejkontakten betydeligt, og bremselængden øges. Ved et slidbanemønster på fire mm, tre mm vand på kørebanen og en hastighed på 125 km/t har man kun 11 pct. vejkontakt,« forklarer Carsten Kure.
Siden undersøgelsen blev til, har mange skiftet til vinterdæk. Men her har man indtil videre kun tal fra sidste vinter at holde sig til. Sidste vinter foretog Dækimportør-Foreningen en lignende tælling af 1.851 biler parkeret ved indkøbscentre. Da viste det sig, at en tredjedel stadig kørte på sommerdæk.
Læs også: Så let tjekkes dækmønstret