Lizzie Doron: Hvorfor kom du ikke før krigen?
Helena har som den eneste i sin jødiske familie overlevet Holocaust. Hendes datter Elizabeth fortæller, hvordan moderen siden klarer sit liv i Israel.
Lizzie Doron: HVORFOR kom du ikke før krigen?
Oversat fra hebraisk af Yael Enoch
138 sider, 150 kr.
Forlaget Goldberg & Mor
Er udkommet
”Hvorfor kom du ikke før krigen?” er en ganske lille bog på 11 x 18 cm. Genren er lidt vanskelig at bestemme. Dels er der tale om jeg-fortællerens erindringer om moderen Helena (død i 1990) og deres fælles liv i Tel Aviv, Israel, hvortil Helena flytter efter Anden Verdenskrig, dels om en række af Helenas eventyrlignende historier, der flettes ind undervejs.
Forfatteren, Lizzie Doron (født i 1953), og jeg-fortælleren er - vist nok - identiske. Det fortælletekniske greb, der er brugt næsten hele vejen igennem, er at lade de enkelte og ret korte kapitler berette om en bestemt begivenhed ud fra datterens barnesynsvinkel for så at runde af med at lade den voksne fortæller sætte hændelsen i perspektiv.
Den gådefulde titel
Den lidt gådefulde titel har sit udspring i første kapitel.
Helena, som har mistet hele sin familie under krigen, får oplyst, at hun måske alligevel har en slægtning ved navn Marek.
Nærmere bestemt i Kiryat Haim, hvortil hun rejser med Elizabeth for at opsøge ham. Den Marek, de møder, viser sig imidlertid at være en ganske anden end det håbede familiemedlem, men han stiller i forbindelse med den samtale, som de har, Helena følgende spørgsmål:
»Hvorfor er din datter så bleg og så tynd? Og hvad er det for diaspora-tøj, hun går i? Og sig mig, hvorfor kom du ikke før krigen?«
Forstået på den måde at så havde hun, ligesom Marek, kunnet undgå koncentrationslejren.
Humoristisk tone
En enkelt historie, ”Kaffe, kager og et glas vand”, illustrerer bogens galgenhumoristiske sprogtone og fortællestilen.
En gruppe kvinder »derfra« (altså tidligere koncentrationslejr-fanger) mødes med jævne mellemrum til eftermiddagskaffe i Helenas lejlighed. Ud over de fire faste gæster kommer der altid nogle flere med nogle frygteligt vanskelige navne for den 8-10-årige Elizabeth.
For hende er numrene på deres arme lettere at udtale og huske, så hun forkynder nøgternt fra altanen: »546772 kommer«, eller »94826 er på vej.«
Opfindsom kvinde
Lizzie Doron skriver fint, rørende og totalt usentimentalt om sin mor, der fremstilles som en handlekraftig, begavet og særdeles opfindsom kvinde. Hun opfinder f.eks. en rig onkel fra Amerika, for at Elizabeth kan opnå højere status blandt kammeraterne, og har i det hele taget særdeles kreative og uortodokse løsninger på hverdagens udfordringer.
At andre opfatter hende som lettere sindsforstyrret, tager Helena med stoisk ro. Hendes opgave er at komme videre med et liv, der blev smadret i Buchenwald, og aldrig at miste sin værdighed og integritet. Det lykkes i rigt mål for denne originale kvinde, og forfatteren har med sin bog ristet en rune for moderen, som hun kan være stolt af.