Sidste udkald for gletsjerskiløb

Temperaturen er steget så meget, at gletsjerne vil skrumpe med 25 pct. de kommende år.

Artiklens øverste billede
I Zermatt er grænsen mellem Schweiz og Italien blevet flyttet, fordi en gletsjer er skrumpet. Bjerget er Matterhorn. Arkivfoto: Ingolf Pompe, Look

I sommeren 2003 satte en ekstrem hedebølge voldsom fart på afsmeltningen af Europas gletsjere. Siden er udviklingen fortsat, så gletsjerne overalt i Europa er skrumpet så kraftigt, at man flere steder har måttet opgive det populære gletsjerskiløb.

Men det bliver meget værre, advarer klimaforsker Sebastian Mernild fra Los Alamos National Laboratory i New Mexico, USA:

»På grund af den globale opvarmning er temperaturen på kloden steget så meget, at verdens gletsjere er kommet ud af balance. De er ganske enkelt for store i forhold til, hvor varmt det er blevet. Derfor vil de i løbet af de kommende år skrumpe med yderligere 25 pct. i gennemsnit,« forklarer Sebastian Mernild.

Ifølge seniorforsker Gudfinna Adalgeirsdottir ved Danmarks Klimacenter på DMI er stort set alle gletsjere i Europa i gang med at smelte.

»Gletsjerne i Europa er blevet mindre og mindre de seneste årtier. Både i volumen og i udbredelse er de skrumpet,« fortæller hun.

Det meste skrumper

En større undersøgelse fra The World Glacier Monitoring Service viser, at 115 af 115 undersøgte gletsjere i Schweiz i perioden 2000-2005 trak sig tilbage, mens 115 af 115 gletsjere i Østrig også skrumpede. I Italien var det 50 ud af 53 gletsjere, mens samtlige syv undersøgte gletsjere i Frankrig trak sig tilbage. Andre undersøgelser har vist samme entydige billede.

Store skiområder som Zermatt i Schweiz, Cervina i Italien, Zell am See i Østrig og Tignes i Frankrig har oplevet dramatisk tilbagetrækning af deres gletsjere. Flere steder har man måttet begrænse skiløbet på gletsjerne. Især sommerskiløbet er under hårdt pres.

I Zermatt på grænsen mellem Schweiz og Italien - midt i de to skiområder i hjertet af Monte Rosa Massivet - er gletsjeren skrumpet så voldsomt, at man har været nødt til at flytte grænsen mellem de to lande med mellem 100 og 150 meter på en ca. én kilometer lang strækning.

Det er stadig muligt at løbe på ski på gletsjeren, men forholdene har ændret sig dramatisk.

Argentiere Gletsjeren, der ligger ved Chamonix i Frankrig, har siden 1870 trukket sig over en kilometer tilbage, og flere dele af gletsjeren er nu for farlige at stå på ski på. Endnu værre er det med Mer de Glace-gletsjeren også ved Chamonix i Mont Blanc Massivet. Den gik i 1920'erne ned til bunden af dalen, mens man i dag knap nok kan se den fra selve dalen.

Slut med sommerski

Hos Danski har salgs- og marketingsdirektør Anders Højlund oplevet indskrænkninger i mulighederne for at løbe på gletsjerne mange steder.

»Det bedste eksempel er i Alpe d'Huez, hvor man nu ikke længere kan stå på sommerski på gletsjeren Pic Blanc. På 10 år er gletsjeren skrumpet til halv størrelse. Den er vel skrumpet fra at være 800 meter til blot at være 400 meter lang,« fortæller Anders Højlund.

»Til gengæld finder man én af Europas største tilbageværende gletsjere blot 10 kilometer derfra ved Les Deux Alpes, hvor der både er sommerski, sommerpark og lignende.«

Et andet godt eksempel på de skrumpende gletsjere finder man ifølge Anders Højlund ved Hintertux-gletsjeren i Østrig.

»Her byggede man i sin tid restaurant Tuxerfernhaus ved foden af gletsjeren, men i dag skal man gå mindst 300 meter fra gletsjeren til restauranten, fordi gletsjeren er smeltet så voldsomt.«

Direktør Rasmus Skov Jensen fra hjemmesiden www.skisport.dk har også fulgt udviklingen i Europas skiområder i årevis.

»Mange steder har man indsnævret åbningsperioden, så man kun kan løbe på gletsjerne i meget kort tid. Det gælder f.eks. på Kaprun-gletsjeren i Østrig. Det taler også sit tydelige sprog, at man på Hintertux har valgt at dække halvdelen af gletsjeren med hvid plastic for at skåne den mod solens stråler, så den ikke smelter så hurtigt,« lyder det fra Rasmus Skov Jensen.

Selv i Norge, hvor gletsjerne ellers i flere år voksede på grund af en øget nedbørsmængde, mens de smeltede i resten af verden, er de fleste gletsjere nu også kommet på skrump.

Generelt har skiløb på gletsjerne ellers i mange år været det mest sikre skiløb, fordi her var såkaldt ”evig” sne. Sådan er det ikke mere. Nu har snekanonerne overtaget den rolle - så man med snekanoner garanterer, at mindst så og så mange kilometer skiløb er åbent for skifolket.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.