3D-tv fra 10.000 kr.
Men skal biograflyden være med, bliver det dyrere, og indholdet er stadig begrænset.
Teknikken er klar, men det kniber stadig med indholdet.
Det seneste års elektronikmesser - fra CES i Las Vegas til Ifa i Berlin - har været domineret af tv- og elektronikproducenternes 3D-udspil. Alle er de med på vognen med 3D-tv og 3D- Blu-ray-afspillere, og alle venter de på det indhold, der også skal få kunderne til at hoppe på vognen.
Kendsgerningerne er nemlig, at antallet af 3D-titler herhjemme lige nu kan tælles på to hænder. Derudover er omkring 25 film konverteret fra 2D til 3D.
Film og spil på vej i 3D
Der er dog både 3D-film og 3D-spil på vej. Blandt filmene er Toy Story 3, Despicable Me og Harry Potter, mens 3D-spil på vej er Gran Turismo 5, Motorstorm og Killzone 3 til Sony Playstation 3. Ja faktisk skulle der være omkring 50 3D-spil på vej til Playstation 3. Ifølge Mick Hocking fra Sony Computer Entertainment Europe skulle Sony selv have omkring 20 spil på vej.
Men alligevel efterlyser alle tv-producenterne også mere indhold for at få sat fart i salget af 3D-udstyr.
Og indrømmet, det er imponerende billeder og 3D-effekter, der kan opleves, når producenter som Sony, Philips, Samsung og Panasonic demonstrerer teknikken på deres top-tv i størrelsen omkring 50 tommer. Så kan man sidde med 3D-brillerne på og urolig flytte sig i sædet, når et jagerfly eller en kniv er på vej ud i hovedet på en. Det er dog også en oplevelse, som koster omkring 30.000 kr. alene for tv'et.
Mindstepris: 10.000 kr.
Mindre kan dog gøre det. Faktisk kan man komme til at se 3D-tv for lige omkring 10.000 kr.
"Et 40 tommer 3D-tv kan købes til omkring 8.000 kr., og en 3D Bluray-afspiller kan købes fra cirka. 1.500 kr.," lyder det fra Kurt Frausing, der er direktør i Branchen ForbrugerElektronik.
God lyd koster også
God lyd er dog også en væsentlig del af biografoplevelsen, og skal lyden med, stiger prisen.
Der er en tendens til, at køberne også vælger at investere i en såkaldt soundbar for at få bedre lyd. En soundbar er højttalere pakket ind i et design, der matcher de forskellige producenters tv, og den placeres typisk under tv'et.
En soundbar med indbygget 3D-Blu-ray-afspiller kan købes for cirka 4.000 kr, og så løber investeringen op i 12.000-13.000 kr., når man også skal have det nødvendige HDMI highspeed-kabel. Det kaldes også HDMI 1.4 og er nødvendigt for at få den nødvendige båndbredde til de datatunge 3D-videosignaler.
Aktive briller
Der skal selvfølgelig også bruges 3D-briller, men der følger typisk et eller to par med, når man køber et 3D-tv. Ekstra briller koster typisk 700-1.000 kr., og det vil også være en ekstraudgift, hvis hele familien skal de 3D-film samtidig.
I modsætning til gamle såkaldte passive briller med to forskelligt farvede glas, viser de nye aktive briller skiftevis et billede til venstre og højre øje. De drives af et batteri og kommunikerer med tv'et eller en løs sensor forbundet til tv'et. Denne skiften mellem billederne betyder, at øjnene ser forskellige billeder, så der skabes en 3D-effekt.
De aktive briller er endnu mærke-specifikke. Det vil sige, at et par Samsung-briller ikke kan bruges sammen med en Panasonic tv. Men "standardbriller", som kan bruges til forskellige tv-mærker, er på vej.
Afspilleren skal være i 3D
Skulle du lige have investeret i en Blu-ray-afspiller uden 3D, skal du sandsynligvis investere i en ny. Nogle Blu-ray-afspillere med netadgang kan dog opgraderes til 3D med en firmware-opdatering, så spørg lige forhandleren først. En Playstation 3 kan også, som foreløbig den eneste spilkonsol, håndtere 3D. I nogle tilfælde kan det dog også kræve en firmware-opdatering fra Sony.
Hvis du har et surroundanlæg knyttet til tv'et, kan der også være nogle begrænsinger, hvis forstærkeren eller receiveren er af ældre dato.
Uden de nyeste HDMI 1.4 porte kan den ikke håndtere de dobbelte videosignaler, der kræves til 3D. Hvis forstærkeren har HDMI 1.3 porte, kan de bruges til lydsignalerne fra 3D Blu-ray-afspilleren. Hvis forstærkeren slet ikke har HDMI-porte, kan lyden overføres fra 3D Blu-ray-afspilleren med eksempelvis et coaxialkabel som fra en dvd-afspiller.
Læs også: Test: 3D-billeder for den seriøse?