Hannes fornemmelse for Healey

Den store Austin-Healey har sin egen plads på klassikernes landkort. Uanstændigt smuk, men også brutal.

Nogle gange passer alting så fint ind i ens begrebsverden: en kvinde, der er vokset op med biler, og som er den daglige leder af et af Nordens mest betydende bilmuseer, kører naturligvis i en Austin-Healey.

Ikke den lille med frøøjnene selvfølgelig, men en ægte Big Healey, en 1958 Austin-Healey 100-6, den første af de sekscylindrede og bilen, som englænderne ynder at kalde "the handsome brute".

Fordi linierne er næsten uanstændigt smukke og elegante, og fordi den samtidig er en brutal bil, der med magt skal tvinges til alt, hvad man vil have den til.

»Jeg kører i den så ofte, jeg kan, og du kan jo nok se, hvorfor den er nødt til at have sin faste plads her foran museet«, siger Hanne Louring og nikker i retning af nogle turister, som netop er i gang med at fotografere deres børn foran Healeyen.

Efternavnet Louring vil være kendt af de fleste danske gammelbil-entusiaster. Det er Hannes far, Aage Louring, der står bag den imponerende veteranbilsamling, Jysk Automobilmuseum i Gjern.

Hanne er vokset op med biler og er nu daglig leder af museet.

Aldrig i tvivl

At det netop skulle være en Austin-Healey, da hun for et par år siden besluttede, at hun ville have sig en sportsvogn, var hun aldrig i tvivl om.

»Det er noget med linierne, og så er den "very british". Den er elegant, men har også en lidt bisseagtig front. Det kan jeg godt li'«, siger Hanne Louring, som har en helt præcis fornemmelse for, hvad en Austin-Healey er og står for.

Den "store" Austin-Healey indtager en særstilling blandt de klassiske sportsvogne. Få kan måle sig med den, når det kommer til machostil og lækker lyd. Og den motorsportshistoriske side af sagen fejler heller ikke noget, da den var noget af det hotteste i rallysammenhæng fra slutningen af 1950'erne og op til midten af 1960'erne.

Den blev præsenteret på Earls Court Motorshow i 1952 som slet og ret Healey 100, en elegant firecylindret sportsvogn med 90 heste. Den blev hurtigt til et lykkeligt ægteskab mellem "den lille mand", konstruktøren Donald Healey, og den store Austin-koncern.

Bondens bil

Donald Healey kunne bygge sjove biler - og Austin kunne masseproducere dem.

Umiddelbart før udstillingen åbnede, tilbød Austins daværende direktør Leonard Lord at producere sportsvognen, og en af de ansatte fik til opgave at lave et Austin-Healey logo til at sætte på fronten, inden udstillingen åbnede næste morgen.

En af motorjournalisterne spurgte under udstillingen Donald Healey, hvilken af de italienske designere, der havde tegnet bilen?

»Det er bare en bonde, jeg kender hjemme i England,« siges han at have svaret.

"Bonden" var makkeren hjemme på Donald Healeys værksted i Warwick, Gerry Coker, og det er hans design, der får entusiuaster til at falde i svime den dag i dag.

Den første sekscylindrede Austin-Healey 100-6 blev lanceret i 1956 med 2,6 liters motor med først 102 heste, der senere blev peppet op til 117. Den blev siden til den berømte 3000'er, som med adskillige ændringer undervejs kom til at leve til 1968 med ydelser fra 124 heste til 148 heste og som to-sædet roadster og 2+2.

Den sidste version, Austin-Healey 3000 Mk. III, havde udviklet sig til en komfortabel tourer med rullevinduer, pæne møbler og ædeltræ, mens Hanne Lourings tidlige eksemplar besidder alle modellens oprindelige sportslige kvaliteter som en besværlig kaleche og sideruder, der skal hentes frem fra bagagerummet.

claus.worup@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.