Crumps kamp for æren

Hans Andersen understregede sin nuværende verdensklasse i Italien.

SPEEDWAY Det var ikke ekstra grand prix-point, der tændte Jason Crump i fjerde sving på første omgang af lørdagens finale i det italienske VM-grand prix.

Det var frygten for spekulation om australierens værdighed som denne sæsons verdensmester. Udlægningen kommer fra Hans Andersen. Det var den himmelstormende fynbo, der lå forrest og var på vej til atter at manifestere sig som den eneste reelle trussel som verdens p.t bedste speedwaykører, Crump.

Australieren tog en vild chance, da han insisterende pressede sin cykel forbi Andersen, der måtte trække sig i udgangen af svinget for at undgå en voldsom kollision. Sindet afgjorde, om overhalingen var genial eller vanvittig.

»I den samlede VM-stilling havde en andenplads i finalen efter mig været glimrende for Jason. Jeg er jo kun med som reserve, og truer derfor ikke hans VM-guld. Men det havde ikke set godt ud for ham, hvis jeg igen havde slået ham. Det ville have startet spekulationer om hans status som kommende verdensmester. Nogle ville måske sige, at jeg kunne have vinde guldet, hvis jeg havde været fast grand prix-kører i år,« lød Hans Andersens vurdering efter det dramatiske løb i norditalienske Lonigo.

Han fandt næring til sin teori ved at minde om sidste uges hold-VM. Da satsede Crump også helt vildt og unødvendigt for at passere Andersen, hvilket medførte et styrt og kostede en australsk VM-medalje.

Sikker på titlen

Med lørdagens sejr blev den fremragende Crump endnu mere sikker på at vinde årets VM-titel. Han kan kun indhentes langt ude i teorien.

»Selvfølgelig ville jeg gerne have været med som fast kører, og dermed truet Jasons guld. Men det er ikke noget, som jeg går og tænker over. Jeg har for længst accepteret kendsgerningen, at jeg kun er reserve i år,« fastslog Hans Andersen, der sidste sæson blev sendt ud af det fine selskab, men som nu har kørt to grand prix'er med reservestatus og hver gang er havnet på sejrsskamlen.

»Jeg tillader mig at mene, at det er Jason eller mig, der lige nu er den bedste kører i verden. Det må være den næstbedste tanke, når jeg nu ikke kan køre med om titlen. Men det kan og vil jeg gøre i næste sæson,« siger Hans Andersen, der dog endnu ikke har kvalificeret sig til det fine selskab. Det skal ske i kvalifikationsfinalen den 19. august.

Hasarderet aktion

Næste år kan der altså være tre danskere med fremme i kampen om podiepladserne. Deroppe har de etablerede grand prix-kørere Bjarne Pedersen og Nicki Pedersen stået flere gange. Lørdag aften var førstnævnte kun en endnu større Crump-svinestreg fra at gøre det igen. I semifinalen var vestjyden klart hurtigere end australieren, der satte både sit egen og Pedersens helbred på spil med en hasarderet aktion, så danskeren måtte tage gassen af for at undgå et styrt i høj fart.

Det var klassisk, hård kørsel fra Crump, der kun laver sine unoder, når konkurrenten er i så høj fart, at han ikke kan smide sig. Risikoen for en alvorlig skade er for stor. Derfor holder Crumps konkurrenter sig på cyklen, hvorefter australieren undgår at blive udelukket.

For Nicki Pedersen var det tredje tunge grand prix-oplevelse i træk. Eks-verdensmesteren beholdt sin samlede tredjeplads, men bekymringen over en rystende dårlig fart i maskineriet har formentlig givet næring til ny frustration i Team Pedersen.

dan.philipsen@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.