To fadbamser til troværdigheden

Det var så sent, at man også kunne have været på vej i seng. Men denne søndag aften i sidste uge var jeg på vej ud for at kigge på kulørte lamper i Paris, da elevatoren på Hotel Le Meridien åbnede døren til lobbyen.

Og der stod såmænd en rødhåret fyr med T-shirten uden over bukserne, han så glad og afslappet ud. Han lignede en mand, der var på vej i seng.

Det var såmænd Floyd Landis, vinderen af Tour de France, der måske var på vej op på sit værelse for at tænke lidt tilbage på sit livs triumf og måske på sit livs blufnummer: Det med testosteronet. Ville det blive opdaget?

Selv vil han benægte, at han tænkte på det, for han benægter at have taget noget som helst. Også efter, at det kom frem, at han testede positiv for brug af testosteron efter sin sejr på 17. etape.

For omverdenen er det som minimum en pligt at tvivle på, om Landis virkelig ikke tænkte på dette, og derfor er det nærliggende at tænke på, hvilke tanker om snyd, moral, sundhed, risiko og muligheder, der mon ryger gennem hovedet på fyre som Landis, når - eller hvis - de tænker på doping. Det er umuligt at vide, for der er ikke ret mange af dem - faktisk nærmere ingen - der fortæller om den slags.

Stammende forsvar

For et par dage siden så jeg så Landis igen, denne gang var det på fjernsyn, hvor han stammede sig igennem et manuskript om sin uskyld. Sikkert skrevet af hans advokat. Hvis vi et øjeblik vender os væk fra substansen i forsvaret og alene kigger på Landis' fremførelse, så var det i denne situation ikke særligt overbevisende.

Lige som det ikke var det, da han skød skylden for sit testosteron-tal på en gang whisky og to kolde fadøl. Lige som det ikke var det, når CSC informerede offentligheden om navnet på Bassos hund, ligesom det ikke var det, da Tyler Hamilton forklarede sin indblanding i bloddoping med en historie om en tvilling, der aldrig blev født.

Historierne er fantastisk fantasifulde. Nogle gange så fantasifulde, at de i sig selv ligner forklaringen på, at en dopingsag som Landis' i cykelsporten gør meget mere ondt end den objektivt vurderet lige så alvorlige og lige så friske sag mod Justin Gatlin, verdensrekordholder i 100 meter sprint.

Cykelsportens troværdighed lider naturligvis i sig selv under, at det er blevet forbandet svært at tro på, at en vinder af et cykelløb ikke har snydt, efter at de tre seneste vindere af de store etapeløb alle er kædet sammen med doping, og troværdigheden lider yderligere under rytternes utroværdige bortforklaringer og uendelige benægtelse af videnskabens validitet.

Troværdighed

I dag er situationen den, at rytterne af lederne på deres hold bliver suspenderet, hvis der er mistanke mod dem, mens de samme ledere bedyrer deres uvidenhed og forundring.

Holdene får ros af lederne for deres mod, men hvor troværdige er holdene?, spørger Jyllands-Posten i dag Pat McQuaid, der er præsident for den internationale cykelunion.

»Jeg må være ærlig og sige, at jeg tror, at der er ledere i cykling, som er involveret i det, deres ryttere foretager sig. Jeg tror dog ikke, at det er sportsdirektørerne og lægerne, der administrerer dopingen. Men mange af disse folk har været i sporten i så mange år, at de udmærket ved, hvornår en præstation ikke er naturlig,« lyder svaret.

McQuaid var i Århus i går, og han leverede for det meste klar tale: Han var både vred og bitter. Han turde godt tale om et troværdighedsproblem og kaldte det en kæmpe krise for sporten, hvis Landis' B-prøve også viser sig at være positiv. Han er klar til et stort opgør, der både kan involvere løb, kalenderens udformning, holdene og holdenes ledelser, men mere konkret ville han ikke blive. Endnu.

Han lovede et snarligt svar fra UCI.

Floyd Landis får også snart svar på sin B-prøve. Men uanset hvad den siger, vil hans svar sikkert forblive, at han aldrig har rørt andet end de to halve fadbamser og tre whiskysjusser.

benjamin.munk@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.