AaB: Vi vil være nummer tre

Nu skal det være: AaB har fyldt pengekisten op og udvidet forretningen og går målrettet efter at indhente FCK og Brøndbys forspring i toppen af dansk fodbold i løbet af tre-fem år.

De seneste seks år er AaB ikke sluttet dårligere end nummer seks i superligaen. Men heller ikke bedre end nummer fire. Altid i den bedste halvdel - men aldrig med helt i toppen. Den sidder FCK og Brøndby på.

I Aalborg har ledelsen kigget mod København og Vestegnen og konstateret forskellen på toppen og den pæne mellemvare:

Det er økonomien, der skaber god fodbold. Ikke omvendt.

Bestyrelsesformand Per Søndergaard Pedersen bøjer sig for, at FCK og Brøndby har gjort det rigtige. Og for at true de to klubbers monopol på at være Danmarks bedste, er AaB nødt til at gøre det samme: Få styr på økonomien, så der bliver tid og ro til at skabe et stærkt og stabilt fodboldhold.

»Alle andre klubber end FCK og Brøndby har satset meget på det sportslige for at nå til tops. Vi har ikke haft samme respekt som de to for, at økonomien skulle være på plads. Derfor er afstanden blevet så stor,« siger Per Søndergaard Pedersen.

»Økonomisk styrke er blevet en betingelse for sportslig succes. Vi skal ikke stille os op og sige: Nu vinder vi mesterskabet i 2007. Det er helt usandsynligt. Men vi siger, at vi vil være i top fire,« siger Per Søndergaard Pedersen.

AaB-formanden tror på, at der i Danmark er plads til fire økonomisk stærke topklubber, og han er overbevist om, at AaB hører til blandt dem.

»Vi går meget målrettet efter det. Vi skal indhente i første omgang Brøndby økonomisk. Vi mener, at vi skal være nummer tre, og så skal vi derfra nærme os de to topklubber. Det er i sig selv en kæmpe udfordring, for de to ligger jo ikke stille imens.«

AaB har med en kapitaludvidelse lige før sommeren fået ekstra 61 millioner kr. i kassen, så egenkapitalen er omkring 130 millioner kr. - nok til en klar tredjeplads i den økonomiske superliga. Den sportslige butik er udvidet med håndbold, ishockey og basketball, så AaB-brandet kan udnyttes året rundt. Nye kommercielle forretningsområder, som passer ind i den underholdningskoncern, AaB ser sig selv som, skal levere de overskud, som fodboldforretningen ikke kan præstere, men som er nødvendige for at skabe stabilitet. En FCK-model - foreløbig i mini-format.

Intet plus på sporten

Om det lykkes, har AaB endnu til gode at bevise, men det er uomgængeligt nødvendigt, mener formanden.

»Vi er kommet til den erkendelse, at vi aldrig kan skabe overskud på sporten. Når du er blevet nummer to, vil du være nummer et, og når du er blevet det, vil du vinde Royal League, og så vil du vinde UEFA-cuppen eller kvalificere dig til Champions League. Så du kan hele tiden putte masser af penge i sporten.

Derfor siger vi: Kan vi få de sportslige divisioner til at hvile i sig selv, er vi tilfredse. Det skal gå i nul før indtægter fra spillersalg og før deltagelse i europæiske turneringer. Den slags indtægter må vi tage som ekstra goder, når det en gang imellem lykkes, men vi vil ikke være afhængige af dem.

Overskuddet skal komme fra vores kommercielle forretninger. Det skaber ro i butikken, så vi ikke hele tiden skal ud og dække underskud. Sporten får ro til at udvikle sig,« lover Per Søndergaard Pedersen.

john.hansen@jp.dk

christian.thye@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.