Uddannelse giver ansættelse til alle

Selv om en ny undersøgelse fra Amternes og Kommunernes Forskningsinstitut (AKF) kunne se ud til at vise noget andet, så er det essentielt for alle i det danske samfund at uddanne sig for at få et job. Og det gælder i lige så høj grad indvandrere som etniske danskere. Undersøgelsen fra AKF fortæller eksempelvis, at en dansk universitetsuddannet kontanthjælpsmodtager har 15 pct. større chance for job end en kontanthjælpsmodtager kun med grundskoleuddannelse. Denne forskel er kun 2 pct. for indvandrere - og det skulle så bevise, at det ikke kan betale sig for indvandrere at uddanne sig. Men denne forskel kan let forklares.

Irrelevant undersøgelse

Når flere akademiske indvandrere end etniske danskere er på kontanthjælp, så skyldes det oftest to ting. Indvandrerne er nye i landet og taler ikke dansk, eller deres uddannelse er fra hjemlandet og har ikke samme status eller relevans i Danmark som en dansk akademisk uddannelse. Derfor betvivler jeg stærkt undersøgelsens konklusion om, at det ikke kan betale sig for indvandrere at uddanne sig. I øvrigt er undersøgelsen ikke særlig relevant. I hvert fald i København kan antallet af akademiske indvandrere på kontanthjælp tælles på få hænder. Og dem, der findes, har alle problemer med misbrug, psykisk sygdom eller det danske sprog. Generelt må vi altså sige, at i den situation, vi har på arbejdsmarkedet i dag, så kan uddannelse i den grad betale sig. For alle. Det er derimod sandt, at det stadigvæk generelt er sværere for veluddannede indvandrere at få job end for danskere med uddannelse på samme niveau. Her tager jeg også dagpengemodtagere med.

Glædeligt udspil

Det er da også glædeligt, at formanden for arbejdsgiverorganisationen Dansk Handel og Service, Poul Erik Pedersen, indrømmer arbejdsgivernes medansvar og opfordrer sine lederkolleger til at droppe deres skepsis mod folk med fremmedklingende navne og ansætte dem i stedet. Det er en erkendelse, en kritik og en opfordring til sine egne medlemmer, som andre arbejdsgiverorganisationer desværre ikke har mod til.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.