Som i mamas køkken

Folkene bag to af Københavns mest roste italienske restauranter har åbnet nye spisesteder, hvor gæsterne kan prøve italiensk gourmetmad til lidt billigere penge. Gæsterne skal smage mad, som mama laver den.

Det handler om meget mere end sublim italiensk kogekunst, når ejerne af to af byens hæderkronede italienske restauranter åbner nye spisesteder. Selv om de nye restauranter prismæssigt ligger langt under deres kendte ældre søskende, så lægger ejerne ikke skjul på, hvad der er målet. Gæsterne skal også smage god italiensk kogekunst, men ikke som på gourmetrestauranterne.

»Vores nye restaurant er ikke en billig udgave af Era Ora. På L'Altro laver vi mad, som en italiensk mama ville lave den i Italien. Vi kalder det en "antiristorante", for det er som at spise hos sin mor og smage den kærlighed og passion, som hun har lagt i maden,« fortæller Elvio Milleri, ejer af begge restauranter.

Han forklarer, at L'Altro serverer den originale mad, som den laves i de italienske hjem, mens maden på Era Ora er videreudvikling af landets kogekunst.

»Man kan beskrive de to steder som oprindelse og evolution,« siger Elvio Milleri.

For 23 år siden åbnede han og hustruen Edelvita Santos den legendariske restaurant Era Ora på Torvegade. Restauranten har siden høstet adskillige anmelderroser, og de gastronomiske tryllerier har resulteret i en stjerne i Michelin-guiden flere år i træk.

En stor familie

Da Era Ora udvidede i 2005, flyttede ægteparret ind i lejligheden over de nye lokaler på Overgaden neden Vandet, så restauranten er lige uden for hoveddøren.

»Det er vores hjem, og personalet skal have en følelse af, at vi er en stor familie. Vi ser også hinanden på fri- og helligdage, hvor min hustru og jeg laver mad til dem. På den måde kan de opleve og smage den sjæl fra mamas køkken, der er basis begge steder,« siger Elvio Milleri.

Ægteparret valgte at bruge de gamle lokaler til den nye "antiristorante".

Ifølge Elvio Milleri er det ikke for pengenes skyld, at de åbnede endnu et spisested. Han forklarer, at L'Altro fungerer som en skole for medarbejderne. Tidligere blev nyansatte på Era Ora sendt til Italien for at få en smagsprøve på italiensk kogekunst og tradition, men med det nye spisested er det ikke længere så nødvendigt.

»Vi har med de to restauranter lavet et lille Italien, hvor der også er et mamas køkken med den rigtige stemning, som er så vigtig for, at gæsterne får en god oplevelse,« siger Elvio Milleri.

At føle sig hjemme

Ordene sjæl og følelse bliver også brugt flittigt af Jennifer Evita Aurora Hummel og Ermenegildo Russo, der ejer Il Grappolo Blu og La Tombola A 'Smorfia, der åbnede i maj.

»Tanken var der i flere år. Vi ville lave mad til danskere, der måske ikke har råd til at gå på vores anden restaurant. Vi ville lave et trattoria (spisested, red.), hvor gæsterne føler at være på besøg i privaten og smage typiske tallerkener - "caserecci". På den måde udføres arbejdet med passion, og der er en varm og familiær atmosfære mellem personale og gæster,« siger Jennifer Hummel.

Fællesnævneren for de to restauranter er ifølge Jennifer Hummel netop det enorme engagement og ønsket om at give gæsterne en unik oplevelse, samtidig med at de føler sig hjemme. » Il Grappolo Blu er jo mit hjem, men begge steder laver vi det hele i huset. Vi laver alt selv. Man kan sige, at det handler om en ordentlig tilberedning kombineret med masser af følelse,« siger hun.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.