Ny telefonrådgivning om gift

I lande som Sverige og Norge har folk i flere år kunnet ringe og få rådgivning om forgiftning.

Hvert år bliver næsten 10.000 danskere indlagt med forgiftning, og omkring 500 dør.

Nogle bliver forgiftet af stofmisbrug, andre kommer ved et uheld til at drikke eller spise gift. Især børn kommer ofte i hjemmet til at drikke husholdningsmidler eller spise piller. Lande som Norge og Sverige har i flere år haft døgnbemandet giftrådgivning, men først nu får Danmark sin pendant, som har fået navnet Giftlinjen.

»Lande, som vi normalt sammenligner os med, har haft giftrådgivning i mange år. Til gengæld mener jeg, at den rådgivning, som vi nu tilbyder, er bedre. Hvor man i andre lande kun har læger og eksperter til at rådgive, har vi også sygeplejersker tilknyttet giftlinjen. Det sikrer, at brugerne får rådgivning, som de kan forstå, og ikke bliver mødt af eksperter, som snakker hen over hovedet på dem,« siger Peter Skanning, som er overlæge på Bispebjerg Hospital og talsmand for Giftlinjen.

Base på Bispebjerg

Giftlinjen har base på Bispebjerg Hospital, hvor der fremover vil sidde personale klar til i døgndrift at rådgive danskerne om forgiftning.

»Der kommer flere og flere gifte ind i vores hverdag. Det kan være nye husholdningsmidler eller medicin, som børn ved en fejltagelse kan komme til at indtage. Også udviklingen inden for rusmidler har betydet, at danskerne i dag har flere giftige stoffer omkring sig end tidligere,« siger Peter Skanning.

Især børn kommer tit til at drikke eller spise giftige stoffer i hjemmet.

»Mange lægemidler ligner slik eller smager som slik. F.eks. nikotintyggegummi, som ligner almindeligt tyggegummi, og nogle gange også smager som almindeligt tyggegummi. Hvis et fireårigt barn får fat i det, kan det udvikle sig til en forgiftning, og det er den slags ting, som vi gerne skal forebygge med rådgivning og oplysning,« forklarer Lene Reuther, som er speciallæge på Bispebjerg Hospital og tilknyttet Giftlinjen.

Giftlinjen åbner i dag kl. 12. Ud over rådgivning om gift er Giftlinjen også et videncenter, hvor alle interesserede kan få oplysninger om gift og forgiftning. Giftlinjens nummer er 8212 1212. Giftlinjen findes også på nettet på www.giftlinjen.dk /ritzau/

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.