Hun kan næsten gå på vandet

Hun er nr. et på verdensranglisten. Hun hedder June Fladborg, og det er med vandski under fødderne, at hun er helt suveræn.

Motorvejen suser i baggrunden, men man ænser den ikke. Vallensbæk Vandskiklub, der også fungerer som Team Danmarks træningscenter, ligner ren idyl med blankt vand på søen og det lille træhus ved bredden. Nogle ville måske undre sig over, at ingen ænder snadrer rundt, men man opdager snart hvorfor. Der bliver gasset op og den lynhurtige speedbåd drøner af sted henover den lille sø. Bag sig trækker den verdensranglistens p.t. bedste kvindelige vandskiløber. 28-årige June Fladborg fra Nivå er på vandet, og i overbevisende stil viser hun hvorfor, hun er blandt de allerbedste i verden til at kontrollere kulfiberplankerne under hende. Speedbåden sejler stærkt, rigtigt stærkt. June Fladborg bliver trukket af sted med 54-55 km/t. og hendes skærende sving på slalombanen får en enorm væg af vand til at rejse sig. Ansigtet er let sammenbidt og koncentrationen er høj. Vandskiløb er ikke bare pjat og sommersjov. For June Fladborg er det hendes liv med træning på vandet hver dag.

»Vi begynder med ture på vandet ved 9-tiden og bliver ved indtil omkring kl. 14. Jeg er ikke på vandet alle timer, da kroppen også skal have hvile,« forklarer den lyshårede kvinde.

Det er til at forstå efter at have set hvilke anstrengelser, der bliver brugt på vandet. June Fladborg hiver også en lille smule efter vejret efter en tur fra den ene ende af søen til den anden.

Hun har specialiseret sig i at hoppe på skiene, og det er i denne disciplin, hun er nummer et på verdensranglisten. I slalom, der foregår med begge fødder på en kortere ski, ligger hun mere beskedent omkring nr. 36.

Træning på land

Dagens gøremål er ikke forbi, når vandskiene er pakket ned. Når June Fladborg kommer hjem i kolonihavehuset i Hørsholm, arbejder hun et par timer.

»Jeg er ved at få lidt gang i mit eget firma. Jeg er uddannet diætist fra Surhs med speciale i planlægning af kost for eliteudøvere.«

Efter et par timers arbejde står den på træning i et træningscenter. Derudover træner hun også koordination og motorik gennem kampsporten Weng Chun tre-fire gange om ugen. Her er det hendes kæreste, der er instruktør. Selv om hun ikke umiddelbart er et muskelbundt at se til, kan man nu godt ane, at June Fladborg er robust. Og det er vigtigt. Når hun rammer hoppet, er det med en fart på omkring 110 km/t. Det kræver robusthed, men det kræver også mod. Det sidste fremhæver hun selv som en af de primære årsager til, at hun er blevet så god, som hun er.

»Man skal selvfølgelig have respekt for hoppet, men man må ikke være bange, hvis man virkelig vil noget med det her,« siger June Fladborg.

Og hun må vide, hvad hun taler om. Hun har stået på vandski siden, hun var 10 år, og allerede første år vandt hun DM. Talentet har hun for alvor udfoldet siden, og de seneste år har hun været med i den absolutte verdenselite.

»Nu er alt det arbejde, jeg har ydet, begyndt at bære frugt. Jeg er er endelig nået dertil, hvor det er rigtigt sjovt,« siger landsholdsløberen, der regner med at bliver ved syv år endnu - måske med en enkelt barselsorlov ind imellem.

Væk om vinteren

Forår og sommer træner June Fladborg og flere af de andre landsholdsløbere i Vallensbæk. Om vinteren rejser hun væk for at træne, og det har hun efterhånden gjort i 10 år. I Australien er det som bekendt sommer, når det er vinter i Danmark, og derfor er det optimalt at tage dertil. Derudover er en af verdens bedste vandskitrænere fra Australien, hvilket gjorde, at June Fladborg i første omgang tog dertil.

»Han havde en helt speciel og nyskabende stil på det tidspunkt, som jeg gerne ville lære. Derfor ringede jeg til ham, og det resulterede i, at jeg trænede sammen med ham og i øvrigt stadig gør det.«

Manden fra Australien, som June Fladborg fortæller om, hedder Ray Stokes, og han er i dag træner for hele det danske vandskilandshold. Han fik hende til at rykke fra at have været nr. 126 på verdensranglisten til at blive nr. to i løbet af to år.

»Når han er her oppe bor han hos mig. Jeg har et lille ekstra hus, som han kan bo i. Når jeg er nede ved ham om vinteren, hjælper jeg også på hans vandskiskole med at træne andre og sejle båden.«

En rigtig rejsesport

June Fladborg rejser rigtig meget. Udover at vintertræne i Australien tager hun til stævner i det meste af verden. Sidste weekend blev hun nummer to ved et stævne i Frankrig, og i næste weekend venter et World Cup stævne i Rusland.

»Det er sjovt at komme ud og opleve forskellige dele af verden. Rusland og Kina har været store oplevelser, og rent vandskimæssigt er det også sjovt at prøve at stå på floder med strøm og bølger. Jeg har sågar prøvet at være til at stævne, hvor vores hop det sank,« fortæller Fladborg med et smil.

Team Danmark dækker løberens udgifter til rejseaktiviteter og mad i forbindelse med stævnerne. Og normalt er der præmiepenge at hente for de fem bedste ved stævnerne.

»Man skal helst blive nr. et eller to for at få noget ud af det,« siger June Fladborg, der kan leve af sporten, men langt fra som professionelle fodboldspillere kan leve af deres.

Det er rigtigt svært at skaffe midler som vandskiløber, bl.a. fordi vandski ikke er en olympisk disciplin. Det var ellers tæt på at lykkes i 2004, men to måneder før legene gik i gang, blev det afgjort, at vandski alligevel ikke ville komme på programmet i Athen.

»Vi havde fået at vide, at det var 99 pct. sikkert, så det var bare så ærgerligt, da det viste sig ikke at blive til noget alligevel.«

Jeg tager guld

Generelt er June Fladborg ked af den ringe interesse, der er omkring vandski.

»Jeg elsker den her sport. Jeg har stået i 17 år og har måttet kæmpe for at skaffe sponsorer, selv om jeg er en af de bedste i verden. Derimod har wakeboardløberne ingen problemer med at skaffe sponsorer, de står nærmest i kø, for at få lov til at give dem solbriller, mens jeg må købe mine egne. Det er til at få grå hår i hovedet af.«

June Fladborg under wakeboardløberne sponsorsuccesen, og siger med sin lette ironi:

»Så kan jeg også selv bestemme, hvilke solbriller jeg vil gå med.«

De dyrtindkøbte guldsolbriller med det mørke glas bliver i tasken, når June Fladborg sammen med de øvrige landsholdsløbere skal kæmpe om DM-titlerne i Vallensbæk i begyndelsen af august. Danmarks bedste kvindelige vandskiløber regner med, at medaljen den weekend kommer til at matche hendes solbriller.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.