Hornbæks lækreste sild

Selv om regnen siler ned, er der højt belagt med kunder i Fiskehuset på havnen i Hornbæk.

Hovedgaden i Hornbæk ligger øde hen. Trods det fremskredne tidspunkt oppe ad formiddagen holder feriegæsterne sig inden døre på denne første regnvejrsdag i mands minde. Hvis ikke hjemme, så i forretningerne.

Hos Hornbæk Viktualieforretning står kunderne i kø for at købe orangemarinerede andebryster til 59 en halv. I Super Best bliver der handlet stegte pindsvin og Fransecone Flutes fra det perfekt tempererede Il Fornaio-brødkøleskab. Fru Bertrams Café lokker med kaffe og kage til 30 kr., men her er det så som så med gæsterne.

På Strand Pavillonen sidder der kun et par forkølede gæster, mens personalet med en fejekost til udendørs brug render rundt og tømmer de udslåede markiser for vand hvert femte minut. Strand Pavillonen. For mig hedder stedet nu engang Hornbæk Bodega.

Det var her, jeg som teenager i slutningen af 1980'erne drak mig klog og spillede langhåret på den populære bar og det velbesøgte tilhørende diskotek. I dag passer navnet bedre til restaurantens, cafeens, natklubbens - eller hvad vi nu skal kalde det - klientel.

Hornbæk er en underlig størrelse. Det var bl.a. herfra mange hundreder jøder blev sejlet til Sverige under krigen, og byen har da også i en årrække haft hele to synagoger. I dag er det de velhavende københavnere, som har indtaget - og overtaget byen. Sommerhuspriserne er eksploderet, og et almindeligt sortmalet træhus med hvidsprossede vinduer går i dag let for over 3 mio. kr.

Men hvad gør det? Vi er kommet fra vandsiden med Øresund Explorer, som endelig har nået sit mål. Og vi forlader byen ad søvejen igen. Men først skal vi hilse på Hornbæks lækreste sild. De er til salg fra Fiskehuset, som altid er stuvende fuldt solskin eller ej.

Helle Bech Andersen - nej, hun hedder ikke Hellebæk - er hjemme på ferie fra London med sin mand og to børn. Familien købte sommerhuset på Klitvej i 2003, og siden har de besøgt Fiskehuset flere gange om ugen, når de opholder sig i Hornbæk.

I dag ligger der både nystegte fiskefileter, rødspættefileter og krabbesalat i posen, da Helle Bech Andersen forlader Fiskehuset med sin veninde Pernille Rasmussen.

»Fiskehuset er helt fantastisk. Det har altid åbent, og fisken er altid frisk. Og så er de utroligt søde,« siger fruen med det lokalt klingende navn.

Om læ i det røde træhus ryger der både ørreder, torsk og skaldyrsalater over disken. En engelsktalende dame investerer i et par ordentlige laksebøffer, som Henrik Jensen har snittet i to centimetermål.

Egentlig ernærede han sig som fisker fra Gilleleje, men efter 20 år på søen fik han nok. For tre år siden gik han i land, og der står han endnu. Med filetkniven i hånd deler han de norske laks i to, inden han fileterer dem i tynde skiver. Hele 60 kg laks sælger Fiskehuset om dagen i sommerperioden.

Men der er også run på, fortæller den glade eks-fisker, som ikke fortryder valget om at gå i land.

»Vi er jo et udpræget turiststed, og her kommer alle typer mennesker. Vi er 19 ansatte i sommerperioden og skærer helt ned til fire om vinteren. Men jeg kan rigtig godt lide at være her.«

Vi siger tak. Kaster lods og forlader Hornbæk.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.