Udenlandske stjerner kan gøre danske arkitekter bedre

Tendensen er markant og fortsætter. Sådan lyder vurderingen af fremkomsten af udenlandsk arkitektur på dansk jord fra Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center.

Kan man sige, at der er en tendens til, at København som by i stigende grad bliver præget af udenlandske arkitekter?

Set fra en dansk byudviklingssynsvinkel er det en meget stærk tendens, vi ser.

Når jeg siger tendens, er det, fordi det er noget nyt. Det vil sige, går vi 5 måske 10 år tilbage i tiden, så var der ingen udlændinge, der byggede i Danmark. Og det var der heller ikke de forudgående 250 år.

Hvordan kan det være?

Det er en interessant historie. Det er 255 år siden, man oprettede et kunstakademi i Danmark, som også rummede en arkitektskole. Siden har man faktisk ikke set udlændinge bygge noget af betydning i Danmark. De bygningsværker, de har konstrueret op gennem de 250 år, kan tælles på en hånd. Men for fem år siden gik der lidt hul på den bølge, hvor udenlandske arkitekter begyndte at få opgaver i Danmark, og som for alvor er ved at slå ind over os nu. Dvs. nu er der 10-15 udenlandske arkitekter, der bygger - særligt i og omkring København. Så det er en meget stærk tendens, og det er generelt stjernearkitekter, der er berømte internationalt set, allerede inden de bygger i Danmark. De kommer med nye ideer til, hvordan arkitekturen kan udvikle sig i byen, og det kan samtidigt være et bidrag til den danske arkitekturtradition.

Den er i sig selv ret fin, men vi må jo nok erkende, at vi inden for de seneste 15 år har oplevet lidt en stilstand og usikkerhed overfor, hvordan dansk arkitektur kan udvikle sig.

Hvordan kan det være efter så mange års sikkerhed?

Efter en succes kommer der altid en stilstand. Og Danmark mærkede fra 1945 og op igennem 1960'erne og 1970'erne en markant arkitekturudvikling med masser af højtkvalificeret boligudvikling, som faktisk er så god, at man rejser hertil fra udlandet for at se på dem.

I forlængelse af internationaliseringen, EU's åbne grænser osv. oplever vi, at udlændinge kommer til Danmark, ikke for at studere boliger fra 1950'erne, men for at bygge. Det kan være med til at tvinge de danske arkitekter til at tænke nyt.

Det er særligt interessant, at det er de bedste udenlandske arkitekter, der bliver inviteret hertil, dvs. vi måler os op imod de bedste. Det er selvfølgelig hårdt for de danske arkitekter at være i konkurrence med nogle af verdens bedste, men det kan være med til at skærpe vores egne arkitekters kunnen og kunstneriske udvikling.

Flere af de bygninger, der er undervejs er ret markante bygninger, f.eks. Jean Nouvels koncertsal i DR-Byen. Kan København rumme flere vartegn?

Ja, det kan den godt, så længe udviklingen er så positiv, som den er. Og der er ingen tegn på, at den skulle vende.

Og det kan Købehavn ydermere, fordi vi de seneste 15 år ikke har været specielt orienteret mod at bygge vartegn ... Der er ingen grund til at tro med de projekter vi har i Ørested, Indre By og Nordhavnen, at denne stærke tendens ikke vil blomstre i fuld flor. Vi kommer til at se mange flere udenlandske arkitekter i fremtiden. Det er jeg ikke i tvivl om.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.