Sebastian led en tragisk død

Den otteårige Sebastian kendte ikke sin mor. Han var kronisk syg og havde ikke kontakt med andre end sin mor, som slog ham i afmagt. I januar døde han i sit eget bræk efter at have været vanrøgtet i længere tid.

Historien er så tragisk og ulykkelig, som den næsten kan være.

Luz Martinez var en dengang 26-årig fattig mor fra Colombia, som tilbage i 1999 lod sig lokke til Danmark. I sit eget hjemland havde hun mødt en dansk mand, som lovede hende et godt job i Danmark og penge, som hun kunne sende hjem til familien og sin lille søn Sebastian. Ved ankomsten til Danmark viste virkeligheden sig noget mere barsk.

Den danske mand konfiskerede hendes pas, penge og billetter og sendte hende i stedet direkte ud i prostitution. Året efter stak hun af med en kunde, som overtalte hende til at gå til politiet og fortælle sin historie. I februar 2000 vidnede hun mod den danske mand, der blev idømt otte måneders fængsel for rufferi. Desværre sluttede historien ikke der.

Luz Martinez holdt kontakten til sin familie, og i 2001 lykkedes det hende at få sin dengang toårige søn Sebastian til Danmark. Han havde da været væk fra sin mor så længe, at han ikke kunne kende hende. Han afviste hende, og på kommunen bad Luz om hjælp. Her kunne de hjælpe ved at bortadoptere Sebastian, eller Luz kunne lade ham rejse tilbage til Colombia med mulighed for at få ham til Danmark på et senere tidspunkt. Hun valgte det sidste.

Som Sebastian blev ældre, fik familien i Colombia nok. De havde ikke råd til at brødføde ham, og derfor bad familien i oktober 2005 moren om at tage Sebastian tilbage. Luz søgte om penge i Danmark, men kunne ikke skaffe dem nogen steder. I stedet sørgede familien for, at drengen blev sat på et fly mod København sammen med Luz' søster.

Genforeningen i lufthavnen gav det første ilde varsel om de kommende måneder. Sebastian ville stadig ikke kendes ved sin mor. Han viste sig oven i købet at være både psykisk syg og lide af en kronisk sygdom, som gjorde det svært for ham at fordøje fast føde. Det vidste Luz bare ikke på det tidspunkt.

Alligevel var hun tidligt klar over, at udfordringen ville blive for stor, og hun opsøgte derfor kommunen og bad om hjælp allerede inden Sebastians ankomst. Men på kommunen bad man Luz have tålmodighed. Samtidig udviklede samværet med Sebastian sig til et mareridt. Han forsøgte at kvæle sin halvlillebror Nicholas, som Luz havde fået med en dansk mand i juni 2002, ved at sætte sig oven på ham og samtidig holde ham for mund og næse.

Da Luz' søster rejste hjem efter tre måneder, gentog episoden sig, og Luz greb i sin afmagt til vold. Hun slog ham med en sutsko og skubbede ham på badeværelset, så han faldt og hamrede hovedet mod flisegulvet. Afstanden mellem mor og søn tog til.

Luz skreg atter om hjælp på kommunen. Hun bad om at komme til at se en psykolog, ringede til en læge, til kirken og til sin polske veninde. Og fortsatte med at slå Sebastian. Den 16. januar forlod hun Sebastian, som sad og så tv. Da hun vendte hjem nogle timer senere, lå han livløs på sofaen. Hun troede han sov. Men da hun satte sig ved siden af ham for at se tv, opdagede hun, at han ikke trak vejret.

Først efter endnu nogle timer fik hendes veninde overtalt hende til at ringe efter en ambulance. En time senere døde Sebastian kvalt i sit eget bræk, og Luz blev arresteret - sigtet for dødsvold mod sin egen søn. I retten gjorde anklageren sagen klar.

»Luz var bange for, at myndighederne greb ind. Det ville de givet have gjort, når de så, hvad Sebastian blev udsat for. Han har givet været besværlig. Men det undskylder ikke den behandling, som Sebastian har været udsat for,« sagde anklager Maria Warnecke i sin afsluttende procedure.

Forsvareren modtog dommen på tre års fængsel og valgte sammen med Luz ikke at anke.

»Jeg havde håbet, at retten ville frifinde hende for anklagen om at have efterladt Sebastian i en hjælpeløs tilstand. Når den vælger ikke at gøre det, kan det ikke betale sig at anke. Det vil være for belastende for hende, hvis vi skal hele processen forfra igen i landsretten,« siger forsvarsadvokat Lise Holten.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.