INTERNATIONALE NAVNE

DØDSFALD James A. Van Allen, 91, amerikansk videnskabsmand, der opdagede radioaktive bælter omkring jorden, er død af et hjertetilfælde. På baggrund af data fra en geigertæller ombord på USA's første satellit, Explorer 1, opdagede Van Allen, at radioaktive solpartikler var fanget i jordens magnetfelter, der omkranser planeten. Opdagelsen af de såkaldte Van Allen-bælter var en af rumforskningens første store videnskabelige opdagelser, og en gren af astrofysikken er i dag tilegnet studiet af felterne. Opdagelsen har stadig betydning for moderne satellitter, der placeres, så de ikke fanges i Van Allen-bælternes stråling.

DØDSFALD Yasuo Takei, 76, Japans rigeste mand og grundlægger af kreditfirmaet Takefuji Corp. Ifølge Forbes' liste over verdens rigeste besad Takei en formue på 5,4 mia. dollars. Milliardæren trådte tilbage i skam, efter at han for to år siden blev idømt tre års betinget fængsel for aflytning af journalister, hvis kritiske artikler Takei mente var plantet for at miskreditere hans firma. Takei undskyldte senere for sin opførsel.

DØDSFALD Gustavo Arcos Bergnes, 79, tidligere Castro-allieret og siden hen kritiker af det cubanske styre. Bergnes mødte Fidel Castro som jurastuderende på Havana Universitet. Han blev sammen med Castro fanget og fængslet efter det mislykkede kupforsøg i 1953 og fungerede efter revolutionen i 1959 som Cubas ambassadør i Belgien. Fra midten af 1960'erne blev Bergnes kendt som kritiker af systemet og blev fængslet flere gange - senest i 1981 efter flugtforsøg fra Cuba.

FASTE John Sentamu, ærkebiskop af York, fik barberet sin isse og blev olieret forud for syv dages bøn og faste i katedralen i York. Sentamu, der i perioden vil bo i et telt i et af katedralens sidekapeller, vil bede for fred i Mellemøsten og for bedre forståelse mellem samfundsgrupper i Storbritannien få dage efter, at den britiske efterretningstjeneste afværgede en omfattende terroraktion.

UNDERHOLDNING Lindsey Lohan, amerikansk skuespillerinde og popsanger, aflyste planer om at underholde amerikanske tropper i Irak - tilsyneladende sammen med senator og tidligere førstedame Hillary Clinton. Lohan, der havde håbet på at gentage Marilyn Monroes distraktion af 100.000 amerikanske tropper i 1954 under Koreakrigen, sagde, at turnéen i krigszonen ville være for farlig. Clintons rolle i showet er uvis.

DEMOKRATI Akbar Ganji, Irans mest kendte systemkritiker, der i foråret blev løsladt efter seks års fængsling, sagde under et besøg i USA, at Iran skal have lov til at udvikle sit demokrati uden udenlandsk indblanding. Ganji sagde, at militære indgreb og støtte til oppositionsbevægelser kun vil give det nuværende styre en undskyldning for yderligere censur og politisk undertrykkelse.

AUKTION Theodore Kaczynski, den såkaldte "unabomber" dømt til fængsel på livstid for fra 1978 til 1995 at have sendt hjemmelavede brevbomber, der dræbte 3 og sårede mere end 20, vil se sine ejendele bortauktioneret på internettet. Overskuddet fra salget af Kaczynskis ejendele, der inkluderer en dagbog på over 22.000 sider, og som blev konfiskeret fra hans hytte i staten Montana under arrestationen i 1996, vil gå til kompensation til ofrene og deres familie.

TEGNEFILM Homer Simpson vil sammen med populære japanske og andre udenlandske tegnefilm blive forbudt på kinesisk tv i den bedste sendetid fra d. 1. september. Forbuddet er et forsøg på at begrænse udenlandsk kulturel indflydelse og beskytte den kinesiske animationsindustri, men de nye regler er allerede kommet under skarp kritik i medierne, der fra efteråret må trækkes med kineserier som Abekongen.

STRANDLØVER Segolène Royal, sandsynligvis fransk socialistisk præsidentkandidat, og Nicolas Sarkozy, Frankrigs indenrigsminister, poserede i badetøj på paparazzi-fotos på forsiden af bladet VSD under overskriften "Duel i solen". Billederne i VSD og andre medier har skabt stor debat i Frankrig, hvor medierne normalt har ladet politikernes privatliv i fred. Begge politikere har dog tidligere været kritiseret for deres omfattende brug af medierne.

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.