Han nåede toppen

En nyudviklet robotdragt satte en japaner i stand til at bære sin gode - men lamme - ven op ad et bjerg i Schweiz.

Klein Matterhorn

En lam japaner har fået opfyldt sin drøm om at bestige et af Schweiz' højeste bjerge. Han fik hjælp af en ven og en højteknologisk robotdragt, da de for nylig gjorde forsøget.

Men det lykkedes ikke Seiji Uchida, der har været lam fra halsen og ned siden en trafikulykke for over 20 år siden, at nå helt til toppen af det 4.164 meter høje Breithorn-bjerg. Ifølge den 43-årige japaner, der blev båret på ryggen af en ven ved hjælp af et motoriseret eksoskelet, var det en sejr blot at nå op i en afstand af 500 meter fra bjergtinden.

Overvældende følelse

»Da jeg befandt mig på toppen i dag, havde jeg den samme følelse, som da jeg første gang så billeder af Breithorn - jeg var overvældet,« udtalte en stakåndet Seiji Uchida efter tilbagekomsten til basislejren på Klein Matterhorn-bjerget. Han er glad for at have fået sin drøm om at forsøge at bestige bjerget opfyldt takket være dragten.

Seiji Uchida tog sammen med sin ven Takeshi Matsumoto en svævebane op ad Klein Matterhorn, inden de begav sig ud på den tre timer lange tur mod Breithorns top. De tilbagelagde ca. tre kilometer, inden de måtte vende om med kun en times vandring tilbage på den stejleste stigning, fordi de ellers ville komme for sent tilbage til svævebanen, der skulle transportere dem ned ad bjerget igen.

»Nu drømmer jeg om andre udfordringer, andre bjerge,« fortæller Seiji Uchida.

Takeshi Matsumoto bar Seiji Uchida på ryggen ved hjælp af en slags robotdragt kaldet HAL. Robotten gav Takeshi Matsumoto ekstra styrke.

HAL blev udviklet af teknologiprofessor Yoshiyuki Sankai ved Tsukuba Universitet i Japan. Han opfandt dragten som en hjælp til operatører, der skal udføre opgaver, som et normalt menneske ikke er stærkt nok til at klare, oplyser professorens firma, Cyberdyne. Ved hjælp af HAL kan en person, der normalt kan løfte 100 kg i en benpresse, løfte 180 kg, oplyser Cyberdyne på firmaets hjemmeside.

14 års arbejde

Yoshiyuki Sankai kalder bjergbestigningen en sejr for robotten, som han har været 14 år om at udvikle.

»Vi har nu bevist, at robotten også kan benyttes i sne,« siger han.

»Det vigtigste er, at vi forsøger at opfylde handicappede personers drømme. Vi har opnået flotte resultater, og nu vil vi bygge en endnu bedre version.«

Breithorn ligger tæt ved grænsen til Italien i kantonen Valais i det sydlige Schweiz. Bjerget anses for at være blandt de letteste tinder at bestige i 4.000-meters-klassen i Alperne.

udland@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.