Den ideologiske kampplads

Amir Taheri var chefredaktør i Iran i 1970'erne, i dag en regelmæssig bidragyder til de førende vestlige dagblade. I The Times advarer han Vesten mod at tro, at disse ugers krig kun er endnu en episode i den langtrukne arabisk-israelske saga, der begyndte i 1948.

Alle de tidligere krige drejede sig om konkrete, verdslige emner - grænsestrid, kontrol over landområder eller vandressourcer, sikkerhed og diplomatiske forbindelser. Selv om nogle måske blev udkæmpet med pan-arabiske ambitioner, var de uden en messiansk dimension.

Men siden 2001 er regionen blevet en ideologisk kampplads mellem to rivaliserende lejre med globale ambitioner. Den ene lejr anføres af USA og vil udbrede demokrati og menneskerettigheder til hele verden, den anden vil udbrede islam til hele verden. I disse uger er Israel og Hizbollah junior-stedfortrædere for hver lejr. Israel kæmper ikke for land, det gør Hizbollah heller ikke, begge parter indser, at de ikke kan leve, hvis modparten lever. Kommer islamismen til at dominere Mellemøsten, kan det blive enden på Israel. Hvis Libanon bliver vestligt orienteret og demokratisk, kan det blive enden på Hizbollah.

»Og hvis USA får held til at opfylde George W. Bushs løfte om "et nyt Mellemøsten", vil der heller ikke være plads til regimer som Irans islamiske Republik eller Syriens baath-diktatur,« skriver den iranske kommentator.

I Mellemøsten har man et skarpere blik for konfliktens globaliserende karakter. Den forståelse gør, at krigen sikkert vil bringe sunnitter og shiitter sammen, frygter han. Sunnitterne betragter ganske vist shiitterne som kættere, men når shiitterne bekæmper Den store Satan bag Israel, kan man måske enes. Forrige uge udstedte således ledende sunni-skriftkloge ved Al Azhar-fakultetet i Cairo en fatwa, der tillod sunnitter at kæmpe under shiitters kommando. Den var et svar på en saudisk fatwa, der sagde det modsatte.

Vigtigere endnu er, siger Taheri, nye signaler fra Al Qaida, som hidtil har satset på jihad i Irak, Afghanistan, Pakistan og Saudi-Arabien. Den næstkommanderende, al-Zawahiri, har nu opsigtsvækkende opgivet påstanden om, at man kæmper en defensiv krig mod de vantro. I stedet anslår han globaliserende toner og udpeger offensivt hele området fra Indien til Spanien - det tabte Andalusien - som kampplads for jihad. Al Qaida ønsker at hægte sig på det dynamiske Hizbollahs frakkeskøder. Og shiitterne i Teheran har taget sunni-Hamas under sine vinger. Det gælder de store linjer nu.

* * *

I Le Monde skriver Tahar Ben Jelloun, fransk-marrokansk forfatter, højt elsket af mange i Danmark. Han taler kuriøst nok aldrig om Hizbollah, men kun om "palæstinenserne".

Måske er den største trussel for Israel freden, mener han. For en retfærdig og holdbar fred vil betyde, at landet må forlade sine myter og gå ind i den komplekse virkelighed. Den kan man ikke total-kontrollere, den bøjer sig ikke for begæret efter at dominere og ydmyge, som kendetegner Israel. Israel bør gøre en stor indsats for at give afkald på legenden om Stor-Israel og høre op med at påføre de arabiske folk den forbrydelse mod menneskeheden, som Holocaust har været.

Israels besættelsespolitik har ladet en antisemitisme fødes i en ikke helt ringe del af de arabiske befolkninger, indrømmer Jelloun. Den er forkert, for problemet er kolonialistisk og ikke religiøst, siger han.

»Den arabiske verden bør kæmpe mod alle slags racisme, hvis den vil være troværdig og blive hørt. Jøder og muslimer har boet i smuk social og kulturel symbiose, især i Marokko.«

Israel kværnes i Bushs katastrofale politik. Modsat Jimmy Carter og Bill Clinton har Bush intet fredsprojekt, beklager Jelloun, uden dog at komme ind på bæredygtigheden i de to tidligere præsidenters projekter.

»Bush er hjemsøgt af et had til den arabisk-muslimske verden, fordi han er ude af stand til at forstå den og endnu mindre til at respektere den.«

Retfærdigheden vil en dag ske fyldest oven på Bushs forbrydelser og fanatisme, forudser han.

anders.raahauge@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.