Kongemord i kirkebyen

Hvem var det nu lige, der blev myrdet i Finderup Lade? Og hvad har det at gøre med Viborg Domkirke? Guide har været på sommertur til Viborg, et knudepunkt i dansk historie.

Magtopgør, jalousidrama eller rituel ofring. Teorierne er mange, når det handler om en af de mest dramatiske begivenheder i dansk historie: Mordet på kong Erik Klipping i Finderup Lade en efterårsnat i 1286.

Ni stormænd blev dømt for udåden, bl.a. militærchef Marsk Stig, der flygtede til kattegatøen Hjelm, hvor han siden levede som fredløs falskmøntner.

I dag er dramatikken væk. Finderup er en søvnig landsby, og laden, hvori Erik Klipping (1249-1286) overnattede og led adskillige, dræbende knivstik, er der ingen spor af. Den brændte efter sigende ned på mordnatten.

Det eneste bevis på kongemordet er et højt granitkors med latinsk indskrift - det blev rejst i slutningen af 1800-tallet på det sted, hvor laden lå.

Man må i bogstavelig forstand vende ryggen til nutiden for at mærke historiens vingesus. Tre meter fra opsatsen, hvor korset er banket i jorden, står et gult parcelhus med brune tagtegl og vinduesindfatninger i falmede blå farver. Lidt til siden holder en metalblå volvo 460 parkeret i haven - med selskab af en havevander og et drivhus.

Men bag granitkorset er der udsyn over træer og marker med køer og heste, og det giver en bedre fornemmelse af stemningen for over 700 år siden, da Danmarks konge lagde sig til ro i laden.

Liget til kirken

Hvem myrdede kongen? Blandt mange konspirationsteorier er der tre, som er mere populære end andre:

Kongens fjende hertug Valdemar ville have magten og dræbte Erik Klipping, men hans mission mislykkedes, da kongens unge søn, Erik Menved, forsvarede tronen med sin moders hjælp.

Kongen levede et muntert liv med druk og hor og blev myrdet af sin kone, dronning Agnes.

Erik Klipping blev slået ihjel af Marsk Stig, der opdagede, at kongen havde forført hans kone.

Ved siden af korset står en lille plade med sparsomme oplysninger om kongemordet. Her kan man læse, at Erik Klipping blev begravet i den nærliggende Viborg Domkirke, som blev opført i midten af 1100-tallet. Hans grav blev imidlertid ædt af flammerne ved en stor brand i 1726, en brand, der også lagde selve domkirken øde.

Klipping mindes

Den nye Viborg Domkirke, der er bygget i slutningen af 1800-tallet, er et imponerende syn. Den er opført på ruinerne af byens oprindelige kirke - på et højdedrag i midten af middelalderbyen - og kan ses fra nær og fjern.

Træder man gennem indgangsdøren, der er flankeret af kvadersten fra den oprindelige kirke, og ind i skibet, bliver man overmandet af Joakim Skovgaards kæmpestore og farverige bibelbilleder, der beklæder bygningens indre. I koret, der ligger som kirkens fikspunkt mod øst, står et gyldent alter fra 1800-tallet, og i gulvet ligger såmænd en stor mindeplade for Erik Klipping.

Joakim Skovgaard blev efterfølgende hædret med et museum for sit enorme kirkearbejde, hvor han i øvrigt blev assisteret af fine navne som Niels Larsen Stevns og Viggo Madsen.

Skovgaard Museet er indrettet i byens gamle rådhus få meter fra domkirken og tæller værker fra adskillige medlemmer af kunstnerfamilien Skovgaard, bl.a. P.C. og Niels Skovgaard. Huset byder også på skiftende særudstillinger.

tom.hermansen@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.