Opfordring fra premierminister: Kom til EM i Polen og Ukraine

Lad os glæde os over EM i fodbold - sammen, opfordrer Polens premierminister.

Artiklens øverste billede
Polens premierminister Donald Tusk møder unge fodboldspillere på det nationale stadion i Warszawa. Foto: Grzegorz Roginski

Lad os glæde os over EM i fodbold, Euro 2012. Sammen.

Om en uge vil vi høre den første fløjte lyde under Euro 2012' første kamp på Warszawas nationalstadion. Vort kontinents bedste fodboldhold vil begynde rivalisering. Mit hjerte, som også de fleste af mine landsmænds hjerter, vil heppe på det polske fodboldlandshold.

Men jeg venter en stor sportslig spænding under alle kampe. Og jeg håber at kunne dele den med jer, fodboldfans fra hele Europa.

Kom kørende og flyvende

Kom til os kørende, flyvende, vi venter på hver en af jer. Vi har gjort meget for at garantere, at Euro 2012 skal blive for jer en uforglemmelig fodboldfest, afholdt i en fantastisk atmosfære og under komfortable forhold.

Gennem de sidste fem år – selvom vi, som resten af verden, har kæmpet mod krisen – har vi investeret milliarder af euro for at modernisere vores infrastruktur.

I Warszawa, Poznan, Gdansk og Wroclaw venter allerede nye fodboldstadioner på jer. Vi burde måske ikke rose os selv, men der er mange, der siger, at disse nye faciliteter hører til blandt de mest moderne i verden.

Spektakulære fremskridt

I de seneste år har Polen gjort et spektakulært fremskridt. For blot to årtier siden var vi et fattigt postkommunistisk land i den østlige del af kontinentet.

I dag er vi et land, som under den seneste økonomiske krise har undgået recession, og som igennem de senere år har været EU's største byggeplads. Jeg ville ønske, at I med egne øjne ser de enorme ændringer der er sket i vores land.

Men der findes jo mange andre grunde til at besøge os. Ud over den legendariske polske gæstfrihed kan I opdage mange turistattraktioner, som stadig ikke er kendte nok i verden:

Mange attraktioner

  • De Masuriske Søer
  • EU's eneste præhistoriske urskov, Puszcza Bia?owieska,
  • Wroclaw med dens broer og kanaler
  • Dynamiske og moderne Warszawa
  • 1000 år gamle Ostrów Tumski
  • Renæssance-rådhuset i Pozna
  • og sidst men ikke mindst Gdansk - den hanseatiske arkitekturs perle – for blot at nævne nogle eksempler.

Det et ikke tilfældigt, at de fleste fodboldhold der deltager i EM har valgt deres base netop i Polen.

Find os på internettet

Vi har også forberedt internet-værktøjer , som vil gøre det nemmere for jer at komme rundt i vores land.

På hjemmesiden www.polishguide2012.pl kan I ved hjælp af få klik tilrettelægge jeres individuelle ophold i Polen. Denne internetguide vil også være tilgængelig i form af en app, som man vil kunne downloade til sin smartphone.

Jeg er godt klar over, at mange af jer kan være bekymrede over situationen i Ukraine, som er medarrangør af Euro 2012. Derfor vil jeg gerne minde om en ting: Julia Tymosjenko har brugt mange kræfter på, at denne fodboldfest skulle afholdes netop i Ukraine og Polen.

Straf ikke ukrainerne

Jeg er overbevist om, at hun med alle de aktuelle problemer ikke ville ønske, at hendes store indsats gik til spilde. Euro 2012 arrangeres for fodboldfans og ikke for politikere, og derfor er en tilstedeværelse af de sidstnævnte på fodboldstadionerne ikke nødvendig.

Dog bør politikere gøre alt for, at almindelige ukrainere ikke skal blive straffet for den tidligere ukrainske premierministers vanskelige situation. For Euro 2012 er jo også deres fest.

Så tøv ikke med at komme her, for sammen med os at heppe og glæde sig over Euro 2012.

Vi venter på jer!

Andre læser

Mest læste

Del artiklen