Sådan kan du optimere din virksomheds likviditet
Hvis du ønsker at forbedre din virksomheds pengestrøm, kan det i visse tilfælde være en fordel at benytte sig af factoring, også kaldet fakturabelåning. Det ser vi nærmere på her, så læs med og få mere at vide.
Der kan være flere fordele ved at benytte fakturabelåning, og uanset om ens virksomhed er beliggende i Jylland, på Fyn eller Sjælland, kan det være en mulighed at undersøge, om denne måde at fakturere på kan være til nytte.
Overlad fakturahåndteringen til andre
Men hvad er factoring? Factoring handler i store træk om at benytte en ekstern samarbejdspartner til at opkræve betaling fra kunderne. Det vil altså sige, at man lader andre om at indkassere de penge, kunder skylder for en given opgave. Ved factoring sælger virksomheden sine tilgodehavender og lader andre om at drive pengene ind. På den måde får man som virksomhed hurtigt sine penge ind. Factoring kan ses som et alternativ til traditionelle finansieringsformer som eksempelvis et lån eller en kassekredit.
Fordelene ved factoring er, som vi allerede har været inde på, at man kan forbedre sin virksomheds pengestrøm og skabe større likviditet. Herudover vil der, ved at benytte factoring, være mindre administration, og du eller dine medarbejdere kan bruge tiden på andre vigtige opgaver.
Særligt for nystartede virksomheder
Det er dog ikke alle virksomheder, der med fordel kan benytte fakturabelåning. Hvis din virksomhed omsætter for mere end 10 mio. kroner om året, er der en sandsynlighed for, at fakturabelåning kan være en fordel. Hvis din omsætning er mindre, kan det dog stadig være en mulighed at forhøre sig om mulighederne, da der kan være forhold, der gør, at du alligevel kan have nytte af fakturabelåning. Både etablerede, men i høj grad også nystartede virksomheder kan have glæde af fakturabelåning, da man som nystartet kan have svært ved at skaffe anden finansiering.
Sådan foregår det
Factoring, eller fakturabelåning, foregår i praksis ved, at bogholderiet i din virksomhed som vanligt sender faktura på det skyldige beløb til kunden, men med kopi til den eksterne samarbejdspartner og med besked om, at betalingen skal ske til samarbejdspartneren. Samarbejdspartneren udbetaler herefter det aftalte beløb til dig og opkræver derefter selv beløbet fra kunden.
Samarbejdspartneren vil i mange tilfælde udbetale pengene til dig samme dag eller førstkommende hverdag, og dermed har du pengene i hånden langt hurtigere end ved almindelige betalingsbetingelser, der kan være alt fra otte dage og til løbende måned plus 30 dage.