Champagne – den unikke mousserende vin

Når man virkelig skal fejre noget, er der få mousserende vine, der kan konkurrere med et glas champagne. Men hvad er det egentlig, som gør champagne til noget helt særligt, hvis man spørger dem, som ved noget om vine? Det har vi skrevet lidt om i artiklen herunder.

Artiklens øverste billede

Hvordan adskiller Champagne sig fra andre mousserende vine?

Champagne adskiller sig fra andre mousserende vine, fordi den udelukkende produceres i Champagne-regionen i Frankrig og overholder strenge regler. Den franske betegnelse for denne mousserende vin er ”methode champenoise” eller ”Champagnemetoden”, som dikterer, at den anden gæring skal finde sted på flaske, hvilket bl.a. resulterer i vinens delikatte boble (mousse).

Den vigtigste faktor, når man skal lave ægte champagne, er den druesort, der anvendes i produktionen. De fleste champagner er en blanding af tre hoveddruer - Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Hver sort har sine egne egenskaber, og når de blandes sammen, skabes der en unik smagsprofil. Chardonnay giver f.eks. en lethed i munden og blomsternoter, mens Pinot Noir giver struktur og smag af røde frugter. Kombinationen af disse to sorter med den flygtige Pinot Meunier giver anledning til en kompleks smag med en ekstraordinær grad af finesse og elegance.

Fremstilling af champagne kræver tålmodighed

Processen med at skabe champagne kræver tålmodighed og præcision, da hvert trin skal udføres med omhu, for at man kan opnå det ønskede resultat. 

Vinen fremstilles ved at udsætte en vin for en andengæring på selve flasken. Det foregår ved, at normal vin (typisk hvidvin) tappes på flaske, hvor der tilsættes en blanding af sukker og gær. Herefter forsegles flasken - og gæren begynder endnu engang at omdanne sukkeret til alkohol, hvilket der pga. den lukkede flaske vil skabe de famøse bobler. 

Vinen gærer nu typisk i et par måneder, hvorefter den lagres med gærresterne i minimum 12 måneder. Det er i denne process, at flaskerne oprindeligt stod vinklet med bunden i vejret i de kendte Pupitre, hvor de kunne drejes for at få gærresterne til at fælde sig i toppen af flasken. I dag foregår dette typisk maskinelt. 

Når andengæringen er færdig, renses vinen for bundfald (degorgering) - og derpå fyldes flasken eventuelt med en væske af rørsukker (dosage), hvorved man kan opnå en eventuel ønsket sødme.

Alle disse anstrengelser kombineret med endeløse år, hvor man har forædlet processen igen og igen, skaber det, vi kender som ”ægte champagne” - en smuk mousserende vin, der ikke kun udmærker sig ved sin smag, men også ved sine fascinerende produktionsmetode, der er gået i arv gennem generationer siden det 16. århundredes Frankrig. Besøger du Jyskvin disse dage, finder du bl.a. et eksklusivt udvalg af velsmagende champagne, der kan gøre enhver lejlighed til noget helt særligt. Butikken har desuden også et skønt udvalg af andre drikkevarer som portvin, Prosecco, rødvin og hvidvin, specialøl og meget mere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.