Er Claus Hjort dopet?

Løkkes sejrschancer forringes, hvis han vælger en lang spurt med folketingsvalg efter sommer.

Artiklens øverste billede

For et halvt år siden så det ud, som om regeringen ikke havde andet tilbage end at slæbe sig træt og nedslidt frem mod et valgnederlag.

Så satte statsministerens nytårstale om at afskaffe efterlønnen liv i kludene igen. Men stadig havde regeringen et mareridt hængende over hovedet:

Hvis den ikke kunne lave forlig med Dansk Folkeparti om efterlønnen, måtte Lars Løkke Rasmussen udskrive valg midt i et borgerligt sammenbrud. En blå katastrofe ventede.

Forlig i opskruet tempo

Derfor kan man næsten høre et dybt lettelsens suk fra Løkke over, at aftalerne om 2020-planen er ved at være i hus med hjælp fra løsgængeren Pia Christmas-Møller.

Forligene er kommet væltende i stærkt opskruet tempo:

Bam! Tilbagetrækningsreform. Bam! SU-reform. Bam! Grænsekontrol. Bam! Tryghedspakke. Bam! Boligjobordning. Bam! Vækstpakke til erhvervslivet. Bam! Sundhedsaftale.

Forrest i feltet har ligget finansminister Claus Hjort Frederiksens tætte skikkelse i et vildt arbejdsraseri, der får en snigende mistanke til at melde sig - specielt efter de nye anklager mod Tour de France-helten Lance Armstrong:

Er Claus Hjort dopet?

Oppositionen vil formentlig endnu engang kræve en uvildig undersøgelse.

Dopet eller ej, Hjort og de andre har i hvert fald skabt fornyet spænding om et valg, der syntes afgjort på forhånd.

En slags blå sejr

Blå blok har allerede hentet en slags sejr: Hvis den taber valget, sker det på baggrund af omfattende og ambitiøse politiske udspil, og ikke på baggrund af almindelig ynk og opløsning. Det styrker moralen i egne rækker.

Men rækker 2020-aftalerne til en borgerlig valgsejr? Det aner jeg ikke. Men jeg kan se, at der kører modstridende holdninger hos vælgerne:

Et flertal af vælgerne vil ifølge meningsmålingerne stemme rødt. Men de siger samtidig, at de har mest tillid til Løkke og blå blok, når det gælder styr på økonomien. Det kan tolkes på to måder..

Den ene tolkning er, at flertallet bare vil have de røde til magten. De har set sig gale på de blå, de vil have forandring, de vil have flere milde velfærdsgaver, de har et sorgløst forhold til landets økonomi, de følger dem, der ligner vindere – og hvad det ellers kan være.

Så kan det godt være, at den blå økonomiske politik virker mest troværdig. Men det lader vælgerne sig ikke anfægte af.

Sensationelt

Holder denne tolkning, kan Claus Hjort dope sig, så meget han vil. Blå blok taber. Med mindre et eller andet sensationelt indtræffer (Dominique Strauss-Kahn!)

Den anden tolkning er, at vælgerne er begyndt at blive usikre. De fleste havde egentlig besluttet sig for at stemme rødt. Men nu må de indrømme, at den blå økonomiske politik virker mere ansvarlig. Så de ved ikke helt længere.

Foreløbig holder de fleste fast i de røde, men de er i bevægelse.

Holder denne tolkning, har blå blok mulighed for at vinde i spurten.

Valg før sommer

Løkkes har ikke mange chancer for at vinde med en lang spurt – altså valg efter sommer. Medierne vil dynge sommeren til med sager, der falder tilbage på regeringen. I mellemtiden vil gassen gå af regeringens reformer.

Løkke, Hjort og de andre har gransket resultaterne af meningsmålinger, fokusgrupper og den slags. Hvis der kan øjnes en bevægelse hos vælgerne, ligger deres bedste chance i at slå til: Valgkamp og valg før sommer.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen