Annonce
Pittelkow

Pittelkow: "Harald har lovet at ringe"

LO-bossen Børsting bestemmer den røde bloks økonomiske politik.

Politisk kommentator Ralf Pittelkow. Foto: Lars Krabbe

I maj sidste år lancerede Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt og SF’s Villy Søvndal deres fælles økonomiske plan, ”Fair løsning”.

Slagnummeret i planen var, at vi alle skulle arbejde en time mere om ugen eller 12 minutter mere om dagen. Dermed ville Thorning og Søvndal vise økonomisk ansvarlighed.

Budskabet blev banket ind i en omfattende reklamekampagne. Men så blev det klart, at fagbevægelsen ikke var med på de 12 minutter. De sagde i det hele taget nej til en generel forhøjelse af arbejdstiden.

Nyt budskab

Så måtte Thorning og Søvndal ud med et nyt budskab: Deres forslag om at arbejde 12 minutter mere om dagen betød ikke, at folk skulle arbejde 12 minutter mere om dagen. Det var bare en fængende måde at kommunikere på.

Desværre kunne Thorning og Søvndal ikke oplyse, hvilket konkret forslag de så ville sætte i stedet for de 12 minutter. De nøjedes med at henvise til, at fagbevægelsen havde lovet at finde andre måder at øge arbejdstiden på.

Foreløbig har fagbosserne dog kun leveret nogle få, vævende forslag, der ikke er i nærheden af at skaffe de 15 mia. kr. til statskassen, som er målet.

Men Thorning og Søvndal har ikke ladet sig mærke med noget. Vi finder hurtigt en løsning sammen med fagbevægelsen, når vi først er kommet til, har det beroligende budskab lydt.

Holder ikke

Nu viser det sig imidlertid, at heller ikke det holder. Fagbosserne havde ikke tænkt sig at finde en hurtig løsning på, hvordan der kan blive arbejdet mere i det danske samfund, når vi i løbet af få år får stor mangel på arbejdskraft og mange ældre.

LO-formand Harald Børsting erklærer, at det vil være et svært budskab at sælge til medlemmerne, så længe arbejdsløsheden er ”tårnhøj”. (I parentes bemærket er den danske arbejdsløshed forholdsvis lav både historisk set og i sammenligning med andre europæiske lande).

Hvornår skal man så drøfte, hvordan vi ruster os til fremtidens mangel på arbejdskraft? Fagbevægelsen siger ingenting. Thorning og Søvndal siger ingenting.

Thorning og Søvndal står således med 12 minutter, som alligevel ikke er 12 minutter. De kan ikke fortælle, hvad der skal sættes i stedet. Og de kan ikke fortælle, hvornår man beslutter, hvad der skal sættes i stedet.

Dobbelt problem for Thorning

Hele forløbet efterlader Thorning med et dobbelt problem: Hun går til valg uden en sammenhængende økonomisk politik. Samtidig bliver det udstillet, at Harald Børsting bestemmer den røde politik.

Det var Børsting, der skød de 12 minutter ned. Det er Børsting, der skal komme med et alternativ. Det er Børsting, der ikke ønsker dette alternativ diskuteret foreløbig. Thorning og Søvndal retter ind.

Dermed er Socialdemokraterne tilbage ved fortidens afhængighed af fagbevægelsen.

Pot og pande

I 1990’erne brød partiet med denne afhængighed. Man ville vise vælgerne, at man ikke var i lommen på fagbevægelsen og dens særinteresser.

Men nu er parterne igen pot og pande. Harald Børsting forventer således at blive forhåndsorienteret om en rød regerings sammensætning – ligesom i 1970’erne, men ikke i 1990’erne. Fagbosserne tiltænkes stor indflydelse på en rød regerings beslutninger vedrørende arbejdsmarked, uddannelse, erhvervsliv og social fordeling.

Den korte version af den røde politik kunne lyde: ”Harald har lovet at ringe.”

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her