Pittelkow

Løkke har ikke tag på kvinderne

Kvinder ansat i det offentlige velfærdssystem kan koste Lars Løkke magten.

Mænd og kvinder lever i hver deres politiske verden. Det fremgår af den seneste meningsmåling fra Rambøll/Analyse Danmark for Jyllands-Posten (JP 16.1.).

Tallene afslører statsminister Lars Løkke Rasmussens helt store problem: Han har ikke tag på kvinderne.

Kvinder foretrækker Thorning

Langt de fleste kvinder foretrækker Helle Thorning-Schmidt som statsminister, mens et lille flertal af mændene vil have Løkke.

Et massivt flertal af mændene anser Løkke for bedst til at håndtere den økonomiske krise, mens et lille flertal af kvinderne peger på Thorning.

Mænd og kvinder er enige om, at Thorning er bedst til at sikre velfærdsstaten. Men hvor det går næsten lige op hos mændene, er der et kæmpeflertal af kvinderne for Thorning.

Endelig spørges der til, om regeringens afskaffelse af efterlønnen eller oppositionens tanke om at arbejde en time mere om ugen er bedst til at sikre velfærden. Et klart flertal af mændene foretrækker regeringens politik, men et større flertal af kvinderne vil have oppositionens.

Kvinder længere til venstre

Måske taler Løkkes stil ikke så meget til kvindelige vælgere. Måske betyder det en del, at Thorning kan blive landets første kvindelige statsminister. Men en afgørende forklaring på Løkkes kvindeproblem er, at kvinderne i stort tal arbejder i det offentlige velfærdssystem, mens mændene i højere grad er privatansatte.

Arbejder man i velfærdssystemet, er man alt andet lige mere tilbøjelig til at se offentlige velfærdsordninger som løsningen på samfundets problemer.

Dette udgangspunkt har længe placeret kvinderne politisk længere til venstre end mændene. De har opfattet de røde partier som en stærkere garant for mange og omfattende velfærdsordninger.

Svært for Løkke

Mønsteret bliver så kraftigt forstærket i en situation, hvor de borgerlige lægger op til at bremse det rekordstore offentlige forbrug og afskaffe en så central velfærdsordning som efterlønnen. Det ledsages af en masse tv-indslag, hvor forskellige grupper og personer fremstilles som ofre.

Anders Fogh Rasmussen havde også sine problemer med de kvindelige vælgere. Men især værdipolitikken gjorde det muligt for ham at tiltrække tilstrækkeligt mange af dem til at sikre sig et flertal – endda et meget stort flertal i 2001.

For Løkke er det klart sværere. Han rammes af, at han har ladet værdidebatten forfalde. Men derudover er det en stor udfordring at få kvinderne med på reformerne af velfærdssystemet.

"Rød" konservatisme

Skal han overhovedet have en chance her, må regeringen lægge langt større styrke i at forklare, at reformerne tjener til at redde velfærden og forbedre fremtidsudsigterne for samfundets svageste.

Begrebet økonomisk ansvarlighed bliver let meget abstrakt, hvis man ikke med glød insisterer på, at det altid er de svageste, der rammes hårdest, hvis økonomien sejler.

Sagt på en anden måde: Regeringen skal ikke bare gøre denne debat til et spørgsmål om økonomi, men også til et spørgsmål om moralsk og menneskeligt engagement.

Men Løkke er oppe mod en hård modstand. Engang fandtes en konservatisme blandt kvinder, der ville bevare de traditionelle familieværdier. I dag findes en ”rød” konservatisme blandt kvinder, der vil bevare de etablerede velfærdsgoder.

Kvinder ansat i det offentlige velfærdssystem kan koste Lars Løkke magten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her