Annonce
Pittelkow

Løkke på vej mod nederlag

Regeringens fatale håndtering af pointsystemet ligner begyndelsen til enden for de borgerlige.

Vælgerne virker usikre på debatten om et pointsystem for familiesammenføringer. Meningsmålingerne svinger, afhængigt af hvordan der bliver spurgt. Men en politisk hovedkonklusion tegner sig stadig klarere:

Intet tyder på, at pointsystemet bliver et vendepunkt for Lars Løkke Rasmussen. Han styrer mod et nederlag ved det kommende valg. Det kan regeringen i høj grad takke sig selv for.

Usikre vælgere

I lang tid lod den værdidebatten forfalde. Derfor havde den hverken forberedt sig selv eller vælgerne på diskussionen om pointsystemet.

Når vælgerne er usikre, afhænger meget af politikernes evne til at sætte dagsordenen med klare og fængende formuleringer.

Dette mønster spiller en stadig større rolle i moderne politik. Det hænger sammen med, at mange vælgere har et fjernt og fortravlet forhold til det nærmere indhold i de politiske udspil. Derfor står der et stort politisk slag om at tegne et billede af sig selv og af modstanderen, som umiddelbart rammer en åre hos de usikre

Orden i kaos

Oppositionen har gennem længere tid været bedre end regeringen til at håndtere dette politiske vilkår. Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal hamrer løs med faste, enkle begreber, som vælgerne kan genkende.

Deres modstandere kan synes, at det virker trættende og mekanisk. Men for en del vælgere giver det en slags orden i kaos. Ligesom Anders Fogh Rasmussens berømte: ”Pengene fosser ud af statskassen” i 1990’erne.

Den slags holdepunkter har vælgerne svært ved at finde hos regeringen. De kan så at sige ikke få struktur på de budskaber, regeringen sender til dem.

Passiv regering

Helt galt er det gået med pointsystemet. Det blev vedtaget, uden at regeringen havde nogen fortælling parat om, hvad der var meningen med det.

Regeringens chance lå i, at den hurtigt og massivt slog fast, at dette først og fremmest var afslutningen på tvangsægteskaber og kædevandring af slægtninge og andre fra oprindelseslandet til fordel for en mere moderne indvandring. Her havde den samtidig en platform for at angribe oppositionens forslag.

Men lanceringen af pointsystemet var diffus og rodet. Og i de efterfølgende uger, hvor slaget virkelig skulle slås, har regeringen været utroligt passiv.

De vil ikke vinde

Statsministeren siger næsten ingenting. Integrationsministeren siger næsten ingenting. Meget symptomatisk drog to af Venstres nøglefigurer i sagen til en konference i Sydkorea på et tidspunkt, hvor de skulle plastre medierne til med regeringens budskaber.

Man fristes til at sige: De vil åbenbart ikke vinde. Men det vil oppositionen. Og den slår endnu engang regeringen med flere længder i kommunikation:

Påstanden om, at regeringens pointsystem er ”uddannelsessnobberi” har været dræbende effektiv. Thornings budskab om, at det er nok med ”stramninger”, gør indtryk, når regeringen ikke evner at forklare, hvad pointsystemet skal gøre godt for.

Regeringens passivitet har endnu en selvmorderisk konsekvens: Det meste af forklaringsarbejdet overlades til Dansk Folkeparti. Dette bekræfter blot oppositionens påstand om, at Pia Kjærsgaard kører hele showet i blå blok.

Regeringens fatale håndtering af pointsystemet ligner begyndelsen til enden for de borgerlige.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Thornings farlige fremgang
RALF PITTELKOW, politisk kommentator
De Radikale er på vej tilbage til glansrollen som Socialdemokraternes krævende og bedrevidende lillesøster.
Løkkes jagt på en joker
RALF PITTELKOW, politisk kommentator
Løkke får ikke vælgerne til at elske regeringen, men måske nok til at frygte alternativet.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her