Bag nyheden: Et lille og et stort drama

Med det pointsystem, som VKO lavede i forbindelse med finansloven, får udlændingepolitikken endnu engang en vigtig placering i valgkampen. Men det store spørgsmål er hvordan.

Hidtil har det været til gavn for de borgerlige, når udlændingepolitikken kom på dagsordenen. Sådan er det imidlertid ikke gået denne gang. Før pointsystemet lå VKO dårligt i meningsmålingerne, nu ligger de decideret elendigt. Især Venstre er hårdt ramt.

Årsagerne er til at få øje på: Regeringen har i flere år forsømt værdidebatten. Pludselig kom den så med et pointsystem, som ingen vælger havde tænkt på eller bedt om. Samtidig har lanceringen af pointsystemet været meget svag.

Det skal nu vise sig, om det lykkes Lars Løkke Rasmussen at få bedre fodfæste i denne debat. Her ligger, hvad jeg vil kalde det lille drama i udlændingepolitikken.

Det er kun et lille drama, fordi det nu står klart, at Løkke ikke kan vinde valget på selve pointsystemet. Så stærk vil den sag aldrig blive for ham. Han må selvfølgelig kæmpe for at få vælgerne til at se mere velvilligt på systemet. Men der skal noget andet og større til, hvis han skal slå Thorning.

Pointsystemet rummer også kun et lille drama, når man ser på indholdet: Der er alene tale om en justering af de stramme regler fra 2002 med 24 års-reglen og tilknytningskravet.

Disse regler ændrede indvandringsmønsteret til Danmark fundamentalt. Hvis de svækkes væsentligt, vil det føre til en langt mere omfattende indvandring fra ikke-vestlige lande, som vil have vidtrækkende konsekvenser for det danske samfund.

Her ligger det store drama i udlændingepolitikken: Kan oppositionen holde sammen om at sikre den stramme linje fra 2002 - med eller uden pointsystem?

Da S og SF indgik deres tætte samarbejde, forsikrede de, at de ville holde fast i 24-årsreglen og tilknytningskravet. Det skulle De Radikale og Enhedslisten ikke få lov at pille ved.

Allerede dengang var det uvist, om det holdt. Men nu er usikkerheden omkring rød bloks udlændingepolitik vokset betragteligt. Forløbet omkring pointsystemet har nemlig ændret situationen i oppositionen.

De Radikale og Enhedslisten oplever en markant tilgang af vælgere, der er utilfredse med, at Socialdemokraterne og SF har indladt sig på et pointsystem. Samtidig er der kommet stærk kritik fra Socialdemokraternes og SF's egne rækker.

Det farlige for Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal er, at de fleste af disse utilfredse ikke bare er imod pointsystemet. De vil af med selve den stramme udlændingepolitik fra 2002. Men det vil vælgernes flertal ikke.

Enhedslisten har allerede sagt ganske klart, at dens voksende opbakning skal bruges til at presse regeringen til at lempe udlændingepolitikken. Man må gå ud fra, at De Radikale også vil bruge deres nye medvind til at kræve et opgør med de regler, som VKO indførte.

Det vil i sig selv skabe alvorlig tvivl om udlændingepolitikken under en eventuel Thorning-regering. Endnu værre bliver det for Thorning og Søvndal, hvis nogle af kritikerne i deres egne partier tilslutter sig kravet om at slække på reglerne fra 2002. Noget sådant kan især ske i SF, hvor Søvndals autoritet er svækket af den aktuelle tilbagegang i meningsmålingerne.

Valgkampens store drama i udlændingepolitikken er ikke, hvad der sker med pointsystemet, men hvad der sker med selve kernen i den stramme udlændingepolitik.

Løkke tabte første slag. Men udlændingepolitikken kan stadig eksplodere mellem hænderne på Thorning.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.