Pittelkow

Skattesag farlig for Thorning

Det går ikke at tale som socialdemokrat og have en adfærd, der forbindes med egoistisk overklasse.

Politisk kommentator Ralf Pittelkow. Foto: Lars Krabbe

Oppositionen har på det seneste haft problemer med en økonomisk politik, der ikke hænger sammen. Men disse problemer blegner i forhold til den nye sag om Helle Thorning-Schmidts mand, der ikke betaler skat i Danmark.

Den sag handler om moral og troværdighed. Intet udløser stærkere reaktioner hos vælgerne. Intet kan være mere undergravende for en politiker. Skattesagen er farlig for Thorning.

Thornings mand, Stephen Kinnock, arbejder i Schweiz, hvilket er baggrunden for, at han ikke betaler skat i Danmark. Det behøver der ikke at være noget ulovligt i, men det er skattemæssigt usikkert farvand. Således ser det ud til, at han ikke kan slippe for skat i Danmark, hvis han opholder sig mere end 180 dage om året i landet, og hvis han laver noget af sit arbejde herfra.

Eneejer af familiens villa

Men alene det, at statsministerkandidat Thorning har en mand, der ikke betaler skat i det land, hvor hele familien bor og trækker på de offentlige ressourcer, er en belastning for hende. Usikkerheden om lovligheden forstærker naturligvis problemet. Skatteeksperter undrer sig over, at parret ikke har søgt forhåndsgodkendelse af arrangementet hos skattemyndighederne.

BT, som har gravet sagen frem, har nu føjet et yderligere element til den: Thorning står som eneejer af familiens villa. Hvis den var ejet af parret i fællesskab, ville de kun få halvt rentefradrag, fordi manden ikke betaler skat i Danmark. Men med dette arrangement får de det fulde fradrag.

Dette er med sikkerhed lovligt. Alligevel er det ikke rart for Thorning at få frem, fordi det antyder en manglende lyst til at betale fuldt ud til den fælles samfundskasse.

Ord kan blive til aske i munden

Mistanke om griskhed på samfundets bekostning er aldrig godt for en politiker. Men for den socialdemokratiske leder kan den politiske pris blive særlig høj:

S og SF har igennem længere tid hamret løs med budskabet om, at regeringen lader de rige slippe for billigt i skat, og at det går hårdt ud over almindelige danskeres velfærd. Hvis befolkningen får oplevelsen af, at den velstående Thorning-familie trykker sig med at betale skat, vil dette budskab miste sin troværdighed.

Thorning kan tale videre om, at ”de bredeste skuldre skal bære mest”, men ordene kan blive til aske i munden på hende, hvis vælgerne fordømmer mandens manglende skattebetaling.

Folkeskolen fravalgt

Det bliver ikke just bedre af, at Thornings skattesag kommer kort tid efter en sag om datterens skole, der rummer nogle af de samme elementer:

Thorning har fravalgt folkeskolen for datteren til fordel for en kendt og fin privatskole, Ingrid Jespersens Skole, hvor man er behageligt fri for sociale problembørn og indvandrere. Stik imod den erklærede socialdemokratiske skolepolitik og de ledende socialdemokraters moralske anklager mod forældre, der har forladt folkeskolen.

Thorning har nu bedt Skat om at tage stilling til skattesagen. Det er fornuftigt, men kan vise sig at være både for lidt og for sent. Selv hvis arrangementet er lovligt, kan det støde vælgerne moralsk og politisk.

Til syvende og sidst er dette ikke bare sager om skat og skole. De drejer sig om Socialdemokratiets sjæl, som vælgerne ser den. Det går ikke at tale som socialdemokrat og have en adfærd, der forbindes med egoistisk overklasse.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her