Pittelkow

Løkke fanger Søvndal og Vestager

Lars Løkke har hapset Villy Søvndal og Margrethe Vestager i tvetunget tale om EU og udlændingepolitik.

Den kommunale valgkamp domineres i høj grad af, hvilke gode velfærdsformål man lover sin støtte til, skriver politisk kommentator Ralf Pittelkow i sin klumme. Foto: Lars Krabbe

Oppositionen har opfordret statsminister Lars Løkke Rasmussen til at udskrive en folkeafstemning om to af de danske EU-forbehold til foråret. Det drejer sig om rets- og forsvarsforbeholdene. Løkke har svaret med et modangreb:

Han siger nej med den primære begrundelse, at han vil have en samlet afstemning om forbeholdene, og at SF forhindrer dette ved at afvise en afstemning om euroen.

Men Løkke giver også en anden begrundelse: Inden en afstemning om retsforbeholdet vil han have garanti fra Villy Søvndal og Margrethe Vestager for, at Danmark beholder sin stramme udlændingepolitik, hvis forbeholdet ophæves.

Danmark går nemlig efter en ordning, hvor vi selv skal kunne vælge, hvilke dele af EU’s retssamarbejde vi vil deltage i. Løkke kræver altså sikkerhed for, at S-SF-R ikke vil melde Danmark ind i EU’s fælles udlændingepolitik, som er langt løsere end den danske, hvis de danner regering.

Afstemning vil forstyrre

De taktiske motiver bag denne strid er åbenbare:

Løkke vil ikke have en EU-afstemning til at gribe forstyrrende ind i hans relancering af regeringen. Specielt ikke, fordi udfaldet af en afstemning er usikkert efter balladen om dansk udlændingepolitik og EU’s regler for fri bevægelighed.

Løkke har ikke brug for et EU-nederlag, der svækker ham ved folketingsvalget. Det var det, der skete for Poul Nyrup Rasmussen, da han tabte euro-afstemningen i 2000 og derefter fik en øretæve ved valget i 2001. Oppositionen vil derimod vældig gerne have Løkke til at gentage Nyrups fiasko.

Reel uenighed

Men samtidig ligger der en reel og vigtig politisk uenighed bag, at Løkke afkræver Søvndal og Vestager en garanti for den stramme danske udlændingepolitik. De to vil nemlig have denne politik afskaffet.

Ganske vist er der skabt et indtryk af, at i hvert fald Søvndal nu accepterer den stramme politik. Men sandheden er, at både han og Vestager nu som før arbejder på at fjerne den. De vil bare have EU til at gøre arbejdet for sig: Hvis vi fuldt og helt tilslutter os EU’s retspolitik, bortfalder den danske udlændingepolitik

Søvndal og Vestager vil gerne have både i pose og i sæk: Først skal sejren ved folketingsvalget sikres ved, at man nedtoner modstanden mod udlændingepolitikken. Derefter kan man lade dansk udlændingepolitik dø af sig selv ved at lade EU overtage hele butikken.

Det er ret tvivlsomt, om Søvndal og Vestager kunne komme igennem med denne dobbeltstrategi, for Socialdemokratiets formand, Helle Thorning-Schmidt, er imod. Men de to vil i hvert fald gerne lade muligheden stå åben.

Skal bekende kulør

Når Løkke nu vil have dem til at garantere den danske udlændingepolitik, tvinger han dem til at bekende kulør. Det afgørende er ikke, hvordan man formelt udformer en sådan garanti. Det afgørende er, hvad Søvndal og Vestager politisk forpligter sig til over for vælgerne:

Enten opgiver de enhver reel modstand mod den stramme udlændingepolitik ved at give en politisk garanti. Det vil holde hårdt for Søvndal, og det vil være ekstremt svært for Vestager.

Eller også nægter de at udstede en garanti, og så har VKO fri bane til at føre valgkamp på, at de vil afskaffe dansk udlændingepolitik via EU.

Lars Løkke har hapset Villy Søvndal og Margrethe Vestager i tvetunget tale om EU og udlændingepolitik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her