Tre træffere mod Thorning

Meningsmålingerne fra Rambøll i dagens avis vil sende rystelser gennem Socialdemokratiet. Tallene rammer partiet hårdt på tre punkter.

Den almindelige måling af, hvad vælgerne vil stemme, understreger den seneste tids politiske vending: Efter regeringens nedtur i efteråret og vinteren er den atter foran her med en pæn føring på syv mandater i ryggen.

Dette er stærkt skuffende for oppositionen. Regeringens nedtur blev aldrig til den dybe krise, som nogle medier, politikere og iagttagere ellers havde fremmanet.

Regeringen har i de seneste måneder taget en række initiativer, der skal rette op på nogle af dens problemer: Den har fremlagt sin grønne energiplan. Den har kunnet plante en fjer i hatten i form af klimakonferencen i Danmark i 2009. Den har bebudet tilbagetrækning fra Irak. Den lægger op til bedre forhold for de afviste irakiske asylansøgere.

Men det er velfærdspolitikken, som for tiden er den centrale politiske kampplads. Kernen i Socialdemokratiets strategi er at udstille regeringen som velfærdsfjendsk. Derfor gør det særlig ondt på partiet at blive ramt af den anden Rambøll-træffer i form af målingen om, hvem der er mest troværdig i velfærdspolitikken.

Et flertal af vælgerne mener, at statsminister Anders Fogh Rasmussen er bedre end S-leder Helle Thorning-Schmidt til at sikre velfærden i Danmark. Et opsigtsvækkende resultat i betragtning af, at regeringens nylige vanskeligheder i høj grad skyldtes velfærdspolitikken herunder protesterne mod kommunernes økonomi.

Denne måling bekræfter i øvrigt det mønster, der tidligere er påpeget i disse spalter: Oppositionens vælgerforankring ligger i stigende grad hos de offentligt ansatte, som også foretrækker Thorning i velfærdspolitikken. Til gengæld står oppositionen så svagt blandt de privatansatte, at den i dag ikke kan samle et vælgerflertal i denne absolutte mærkesag for Socialdemokratiet.

Meldingen om, at regeringen, fagbevægelsen og den kommunale verden vil føre trepartsforhandlinger om kvalitetsreformen, kan meget vel have bidraget til at øge Foghs troværdighed i velfærdspolitikken.

Tilsyneladende får fagbevægelsen også points på den. Her er den tredje træffer, som Thorning må indkassere: Langt de fleste danskere med en mening om sagen anser det for rigtigt af fagbevægelsen at lave en aftale med regeringen om kvalitetsreformen. Dermed er de faglige ledere på solid grund, når de forhandler.

Udadtil søger Thorning at afdramatisere fagbevægelsens deltagelse og udtrykke forståelse for den. Men det kan ikke skjule, at disse trepartsforhandlinger kommer helt på tværs af Socialdemokratiets strategi.

Et forlig mellem regeringen og fagbevægelsen vil uundgåeligt styrke regeringens troværdighed i velfærdspolitikken. Den troværdighed, som Socialdemokratiet gør alt for at anfægte.

Der er ingen tvivl om, at de faglige ledere mener det alvorligt med forhandlingerne. De ser muligheder for at opnå væsentlige resultater for deres medlemmer, og det har de efter al sandsynlighed ret i. Regeringen vil strække sig langt for at få et forlig. Omvendt er det for fagbevægelsen alt for usikkert at vente på en senere socialdemokratisk ledet regering.

For en fagbevægelse, der i de senere år har oplevet medlemsfald og svækket politisk indflydelse, er dette en chance for at sende to vigtige signaler til omverdenen:

Det ene er, at fagbevægelsen stadig er en betydningsfuld faktor i det danske samfund. Det andet er, at fagbevægelsen kan skaffe konkrete resultater, og at der derfor er god grund til at være medlem, uanset hvilke politiske sympatier man har.

Der vil vedblive med at være interne protester i fagbevægelsen mod trepartsforhandlingerne. Men de vil ikke kunne stoppe de involverede ledere fra LO, FOA og FTF i at gå efter resultater. Der står simpelt hen for meget på spil for dem, og de kan kun føle sig bekræftede af Rambøll-målingen.

Fagbevægelsen vil holde en kontakt med Socialdemokratiet under forhandlingerne. Men de to parters interesser er klart forskellige, og det er derfor helt usandsynligt, at de forhandlende faglige ledere vil følge Socialdemokratiets linje med at overbyde regeringen for at udstille dens manglende velfærdsvilje. De vil stille solide krav, men sigte mod forlig.

Både de faglige ledere og regeringen vil i øvrigt bide mærke i, at Rambøll-målingen viser stor opbakning til trepartsforhandlingerne fra de offentligt ansatte selv. For regeringen er dette særdeles interessant af to grunde:

Det øger selvfølgelig fagbevægelsens tilskyndelse til at lave et forlig med regeringen og den kommunale verden. Men derudover giver det regeringen håb om, at en trepartsaftale kan styrke dens opbakning blandt de offentligt ansatte, hvor den i dag møder en del skepsis, når det gælder velfærdspolitikken.

Rambøll-målingens tre træffere mod Thorning kommer på et tidspunkt, da oppositionen i det hele taget har problemer med at holde sammen på tropperne og skabe et troværdigt regeringsalternativ. Udover vanskelighederne med velfærdspolitikken er der også uro i forhold til to andre nøgleemner i dansk politik: skattestoppet og værdipolitikken (herunder udlændingepolitikken).

Socialdemokratiets integrationsordfører Lotte Bundsgaard har således erklæret rent ud, at partiet alene bakker skattestoppet op, fordi det er populært hos vælgerne ikke fordi man mener det. Det åbner en ladeport for, at regeringen kan så tvivl om Socialdemokratiets skattepolitik, herunder dens konsekvenser for boligejerne.

Ladeporten bliver ikke mindre af kommentaren til Lotte Bundsgaard fra SFs formand Villy Søvndal:

»Når de gør det af ren taktik, så er det jo lettere at få ændret det skattestop. Det synes jeg er rart at tænke på« (Berlingske Tidende). Det citat bliver et hit i regeringskredse i næste valgkamp.

Som om det ikke var nok for Thorning, kan hun fortsat se de radikale køre sololøb i blandt andet værdipolitikken og skattepolitikken. Stemningen mellem de to tidligere regeringspartnere er giftig.

Dybest set er Thornings problem vel, at hendes fæller ikke tror, hun vinder. Så de dyrker deres egen dagsorden. Det problem er bestemt ikke blevet mindre af Rambøll-målingerne

Andre læser

Mest læste

Del artiklen