Dobbeltmoral: Gode intentioner hænger ikke sammen med indkøbsvaner
Forbrugere frygter for miljøet, men undgår bæredygtige varer, viser undersøgelse.
Er du bange for, at regnskovene hugges ned til det ukendelige? Eller at den and, du spiser fra Frankrig, er blevet mishandlet? Måske ligger dit hjerte hos de fattige bønder, der høster din kaffe? Så er du ikke alene.
Men det er også meget sandsynligt, at det ikke har nogen indflydelse på, om de havemøbler, du vælger, er af lækkert regnskovstræ, at du spiser foie gras, eller om du drikker kaffe, der ikke er Fair Trade.
Et nyt studie, som Aarhus Universitet har stået i spidsen for, viser, at der er masser af gode intentioner hos de europæiske forbrugere. De bliver bare ved de automatiske skydedøre i indkøbscenteret, for det er ikke bæredygtige mærker, som bliver hevet ned fra hylderne.
Ingen hjælp fra forbrugere
"Med vores undersøgelse kan vi klart se, at folks holdninger til miljøpåvirkninger og etik inden for bl.a. fødevareproduktion ikke har noget at gøre med de varer, som de kommer i indkøbskurven," siger professor ved Aarhus Universitet Klaus G. Grunert til Jyllands-Posten.
Han fortæller, at der er to forhindringer for de bæredygtige mærker. Et er, at folk ikke vælger dem. Et andet er, at folk ikke kender dem.
Ifølge Klaus G. Grunert er det relativt nemt at udbrede kendskaberne til mærkerne, imens det straks er sværere at få folk til at ændre deres vaner.
"Vi må erkende, at det ikke er forbrugerne, der skal tage slæbet, hvis man vil sikre bæredygtigheden lige her og nu. Forbrugeradfærd ændrer sig ikke over night," siger han.
Sundhed er slået igennem
Danmark er ikke med i selve studiet, men det er Sverige. De to lande ligner på dette felt hinanden meget, og derfor er der ingen grund til at tro, at danske forbrugere er bedre til at vælge bæredygtigt, mener professoren.
Alt håb er dog heller ikke tabt for de gode formål, mener professoren. Selvom det går langsomt, skal der stadig gøres en indsats.
"Det kan ændre meget, hvis forbrugerne begynder at tage bæredygtigheden alvorligt. Og vi har set, at forbrugerne for eksempel har taget ernærings- og sundhedsfremmende mærker til sig, så en lignende udvikling er også mulig her," siger han.
Har du nogle hjertesager, som du støtter - og støtter du dem også, når du køber ind? Eller mener du måske tværtimod slet ikke, at det forbrugernes opgave at sikre bæredygtighed? Del din menig i kommentarfeltet.