Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

En forløjet debat

Den massive tilstrømning af asylansøgere til Danmark lader sig ikke længere tale væk eller tie ihjel. Tallene er rent ud alarmerende. Ifølge de nyeste overslag vil der i år komme op mod 14.000 asylansøgere til landet; en fordobling i forhold til 2013. Alene i august kom der 2.287 ansøgere. Tilstrømningen vil være den største i 20 år siden Balkan-krigene.

Kommunerne er ved at segne, men gør, hvad de kan. De betaler nu prisen for SR’s mange udlændingepolitiske lempelser, som blå blok har opgjort til hele 31 styks, omend det eksakte tal naturligvis altid kan diskuteres. Ubestrideligt er det dog – som afsløret i JP forleden – at f.eks. de korte sagsbehandlingstider ved familiesammenføring er årsag til, at Danmark er blevet en regulær magnet for asylansøgere.

Det værste var næsten den socialdemokratiske retsordførers, Trine Bramsens bestyrtede reaktion på disse oplysninger. Hun kaldte det »bekymrende«, at asylansøgere og måske især de menneskesmuglere, der scorer kassen på at gelejde flygtninge helt til Danmark, har fuldt styr på detaljerne i de danske udlændingeregler. Jamen herregud, hvad havde hun dog troet? Det er da præcist dét, som menneskesmuglerne tager sig så dyrt betalt for – at have helt check på, hvortil det bedst kan betale sig at smugle ulykkelige mennesker på flugt. Trine Bramsen og andre regeringsrepræsentanter foregav at være komplet overraskede over en sådan sammenhæng. Man må tage sig til hovedet.

Men det er omvendt klart, at SR må spille overrasket. Skridt for skridt afsløres det, at regeringens generelle forsvar for de mange udlændingelempelser gennemhulles – og dét med eftertryk. I lang tid har skiftende socialdemokratiske og radikale ordførere hånligt afvist, at man kan sidde i f.eks. Syrien og følge med i, at SR-regeringen har lempet på reglerne. Nu er det så sort på hvidt dokumenteret, at det faktisk er netop det, der sker – et par klik på internettet, og det viser sig, at Danmark byder asylansøgere langt bedre vilkår foruden kortere sagsbehandlingstider end andre lande. Den forløjede debat afsløres dermed nådesløst.

Den nye flygtningedebat udstiller tillige, at håbet i rød blok om, at udlændingedebatten som sådan var dampet af, og ikke ville spille nogen rolle ved næste folketingsvalg, har været ren selvindbildning. Hvor tit har DR’s kommentatorer og SR-politikere ikke hyppet myten om, at nu-nu-nu orkede danskerne virkelig ikke længere at diskutere flygtninge og indvandrere? Men det gør de i dén grad, som også søndagens Wilke-måling så eftertrykkeligt viste. Danskerne ønsker ikke svenske tilstande og giver regeringen så klar besked, at det sagtens kan beskrives som en slags nødråb: Der er grænser for, hvad et lille land som Danmark kan klare.

Op til den socialdemokratiske partikongres i weekenden lancerede en lettere panikramt regering så et par såkaldte asylstramninger. Bl.a. skal tildeling af asyl i højere grad være tidsbegrænset. Hvis forholdene i hjemlandet bedres, skal ansøgerne kunne sendes tilbage. Det virker alene som en måde at købe tid på. Igen og igen har det vist sig, at det er stort set umuligt at sende flygtninge tilbage til deres hjemland. Lige nu har 21 udlændinge tålt ophold, selv om de bevisligt har begået krigsforbrydelser. Ikke engang de kan sendes tilbage.

S og R er blevet indhentet af deres egen overskruede kampagne mod VK-regeringens flygtningepolitik i 00’erne. De forpligtede sig dengang til at bløde op på udlændingepolitikken, når de kom til magten, og det har de gjort. Deres aktuelle problemer på området er løn som fortjent.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.