Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

DF’s balancegang

Det kræver sin (partifor)mand at stå i spidsen for et politisk parti, der i de senere år har gennemløbet en eksplosiv udvikling. Husker nogen stadig, hvordan statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra Folketingets talerstol hånligt slyngede udtalelsen om, at Dansk Folkeparti aldrig bliver stuerent, i hovedet på netop DF’s folketingsmedlemmer? Det var vel et lavpunkt i nyere dansk parlamentarisk historie.

Nu er DF i den danske befolkning blevet så stuerent, at det ligger til at blive landets næst- eller tredjestørste parti ved næste folketingsvalg. Ved det netop overståede valg til Europa-Parlamentet knuste det al modstand og sejrede suverænt. Det er hér, at Kristian Thulesen Dahls problemer begynder at melde sig – omend det er problemer af en slags, som mange af hans kolleger fra de andre partier ville ønske, at de havde.

Hvordan slipper Thulesen Dahl uden om at måtte melde sig klar til at indtræde i en kommende, borgerlig regering? Det er måske hans største udfordring lige nu. Han forsøgte i gårsdagens JP-kronik efter bedste evne at forklare sig, men dilemmaet vil ikke rigtigt gå væk: I alle årene som støtteparti for VK-regeringen i 00’erne var det en jævnligt tilbagevendende melding fra DF-toppen, at snart-snart-snart var man klar og moden til at gå i regering. Nu, da partiet ligger til at komme mindst i top-3, drejer det sig pludselig om at opregne en hel masse forhold, der vanskeliggør denne nu helt naturlige indtræden i en borgerlig regering.

Der skal meget til at mene, at man har større indflydelse uden for en regering end som medlem af den. Så kan SF være nok så meget af et skræmmebillede for Dansk Folkeparti. SF vil i meget lang tid være selve sindbilledet på et parti, der hæmningsløst solgte alle sine mærkesager for at komme i regering. Det holdt et par år, og de sørgelige rester af SF er til alles beskuelse i dag. SF er endt som en parodi, og det er derfor helt i orden, at DF-toppen skeler til SF’s deroute. Men lad så andre fremhæve, at Dansk Folkeparti i dag simpelt hen fremstår som et langt mere professionelt og driftssikkert parti, end SF nogensinde har været. En Thulesen Dahl vil heller aldrig lade sig trække rundt ved næsen i en kommende runde regeringsforhandlinger, som Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal lod sig bosse af Margrethe Vestager.

Et udgangspunkt for det nye, stærke DF må naturligvis være, at partiet skal give og tage i den parlamentariske proces som alle andre, der ønsker at præge samfundsudviklingen, og dermed påtage sig et ægte ansvar. DF kan ikke blive ved med at insistere på en særstilling i dansk politik, når vælgerne så eftertrykkeligt for længst har normaliseret det. Det er en hårfin balancegang. Hvis der breder sig et indtryk af, at DF enten ikke tør gå i regering eller hellere vil ligge bekvemt i hængekøjen, end at partiet tager ansvaret på sig, kan dét såmænd lige så vel indvarsle et dyk fra tinderne, som at partiet får lidt olie på fingrene af at melde sig i maskinrummet.

At blive mødt af en sådan grad af tillid fra vælgerkorpset, som det sker for tiden, forpligter også DF. Hvordan ville det politiske liv egentlig fungere, hvis alle store partier mente, at de fik mest ud af at stå uden for en regering – for nu at føre Thulesen Dahls argument ad absurdum?

DF har gjort alle forudsigelser til skamme. Den socialdemokratiske genopvarmning af en skræmmekampagne mod partiet, som senest kørte i foråret, siger alt om, hvor stor en trussel ikke mindst S ser i DF. Nu er det tid til, at DF i god tid inden valget gør op med sig selv, om man stadig vil betragtes som et parti på sidelinjen eller inde i magtens centrum.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.