Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Det nye asylboom

Tilstrømningen af asylansøgere er nu så stor, at kommunerne forleden slog alarm. Det kniber med at finde husly til flygtningene, og der er allerede mange eksempler på uværdige anbringelser på campingpladser m.v. Borgmestrene aner ikke deres levende råd, men SR-regeringen er kold og henviser som i søvne til, at Danmark er forpligtet af diverse internationale konventioner, hvorefter al videre samtale ophører.

For nylig bragte Jyllands-Posten nyheden om en betydelig lokal uro i Nordsjælland, fordi den gamle Sjælsmark Kaserne planlægges omdannet til et udrejsecenter for afviste asylansøgere. Kasernen ligger ikke langt fra Center Sandholm, og etableringen af et udrejsecenter i netop dette område vil givetvis indebære en ekstra belastning af lokalsamfundet. Også her mødes bekymringen blandt borgerne dog kun med et skuldertræk fra regeringen.

Ikke siden 1945 har så mange mennesker som netop nu været på flugt fra krig, kriser og katastrofer af alle slags, viste en FN-rapport forleden. Det vil naturligvis også betyde en forøget tilstrømning af flygtninge til Danmark. Men dertil kommer regeringens helt eget ansvar med de mange og meget vidtgående lempelser i udlændingelovgivningen – fra ophævelsen af starthjælpen over genindførelsen af børnechecken til muligheden for, at asylansøgere kan bo ude i samfundet.

Det kan givetvis være svært at gøre op, hvad der vejer tungest. Der er nok tale om en kombination af de to forklaringer, men SR-regeringen bærer dermed også et meget tungt ansvar. Naturligvis rygtes det da ude i verden blandt dem, der tager sig fyrsteligt betalt for at gelejde flygtningene helt frem til det fjerne Danmark – altså menneskesmuglere – at forholdene er blevet lempet og vilkårene bedret.

At høre udlændingeordførere fra S og R benægte en sådan sammenhæng er som at tænke på den gamle Venstre-mand i Folketinget, der benægtede fakta, hvis dét virkelig var fakta. Der er en grund til, at så mange flygtninge søger mod Sverige, hvor vilkårene er endnu lempeligere end her i landet. Og der er en grund til, at f.eks. mange fra Somalia pludselig igen søger mod Danmark, selv om forholdene i Somalia i dag er relativt roligere end tidligere.

Når den taler til venstrefløjen, bryster regeringen sig af at have genindført en mere ”humanistisk” udlændingepolitik. Når den taler mod højre, fastholder den, at det er lige så svært at opnå asyl som under VK-regeringen. Men når man nu ved, hvor vanskeligt det er at få afviste asylansøgere til at rejse hjem igen, er dette argument tydeligvis uden bund i den virkelighed, som kommunerne slås med. Alternativet til bare at åbne for flere er at hjælpe mere i nærområderne.

Når det virkelig kniber, griber regeringen til alle afværgedagsordeners moder: de internationale konventioner, som må være vor tids største afgivelse af national suverænitet, uden at befolkningen nogensinde har fået lov til at gå til folkeafstemning herom, modsat f.eks. suverænitetsafgivelse til EU. Det er og forbliver et sølle argument, der blot udstiller, at de fleste konventioner er 50-60 år gamle og vedtaget i en helt anden tid end den nuværende globaliserede.

Mens økonomien langsomt bedres takket være de internationale konjunkturer, kan det forudses, at værdipolitikken – og ikke mindst udlændingepolitikken – rykker op på den politiske dagsorden igen. De borgerlige partier bør i tide forberede sig på, at emnet vender stærkt tilbage. Foreløbig er meldingerne fra Venstre og De Konservative noget tilbageholdende.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.