Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Had og fred

Umiddelbart efter kidnapningen af tre israelske teenagere for tre uger siden, bragte Fatah, det palæstinensiske selvstyres parti, på sin Facebook-side en karikatur under overskriften ”Et mestertræk”. Tegningen viste tre rotter med en davidsstjerne fanget med en fiskestang. Julius Streicher, redaktør for nazisternes kamporgan Der Stürmer, ville have nikket anerkendende. Det hører med til billedet, at alle medier på Vestbredden er underlagt streng censur af Fatah, selv de sociale medier. Det så man, da en palæstinenser for nylig måtte tilbringe seks måneder bag tremmer, blot fordi han havde tilladt sig på Facebook at ytre sympati for et indlæg, der var kritisk over for selvstyret. Samtidig publicerede Fatahs officielle organ, Al-Hayat al-Jadida, i anledning af kidnapningen en anden tegning, der hyldede tilfangetagelsen af de tre drenge.

I de palæstinensiske medier er de tre skoleelever løgnagtigt blevet fremstillet som israelske soldater. Hamas har gentagne gange opfordret palæstinensere til at kidnappe israelske jøder for at kræve dem udvekslet med palæstinensere i israelske fængsler. Det var muligvis derfor, at moderen til en af de mistænkte bag kidnapningen til israelsk tv erklærede, at hun ville være stolt, hvis hendes søn var ansvarlig for forbrydelsen. Ifølge de israelske myndigheder har man i det forgangne år forpurret 64 kidnapningsforsøg, hvoraf Hamas har stået bag flertallet.

De tre teenageres lig blev fundet på Vestbredden i mandags. Det skete efter israelsk militærs intense eftersøgning og angreb på Hamas’ infrastruktur. Op til 400 mennesker er blevet arresteret, seks palæstinensere er blevet dræbt, kontanter og våben er blevet beslaglagt og en radiostation lukket. Der har været tale om den mest omfattende militæroperation på Vestbredden i 10 år. De tre teenagere blev kidnappet, samme dag som selvstyrets leder, Mahmoud Abbas, indgik en aftale med terrorbevægelsen Hamas om dannelse af en koalitionsregering og søgte optagelse i 15 internationale organisationer. I parentes bemærket er der i 2014 blevet gennemført 43 raketangreb mod Israel fra det Hamas-kontrollerede Gaza.

USA’s præsident, Barack Obama, har spildt tid og politisk kapital på at genoplive en fredsproces, der er stendød. Det Hvide Hus har forsøgt at bilde sig selv og omverdenen ind, at en aftale mellem palæstinenserne og Israel kunne få positiv indflydelse på Mellemøsten som helhed. Intet kunne være mere forkert. Den arabiske verden står i flammer, men det har intet med den palæstinensiske konflikt at gøre.

Vejen frem er stadig en tostatsløsning, selv om den er under pres. En frisk meningsmåling fra Pew Research Center i USA viser, at 63 pct. af palæstinenserne ikke tror på fredelig sameksistens med Israel i to stater, og kun 15 pct. mener, at palæstinenserne kan få en stat gennem forhandlinger. Tallene er endnu højere i andre arabiske lande. Interessant nok er optimismen intakt blandt de arabere, der bor i Israel. Her tror 64 pct. på en tostatsløsning, mens Israel som helhed er nogenlunde lige delt mellem tilhængere og modstandere af en tostatsløsning.

Konklusionen ligger lige for. De arabere, der lever side om side med jøder, tror på sameksistens, mens arabere uden for Israel, som udsættes for en massiv hadkampagne og dæmonisering af Israel, afviser en jødisk stats eksistensberettigelse. Her er en opgave for EU. Må vi foreslå oprettelse af et center for overvågning af hate speech i den arabiske verden. Det ville mere end noget andet bidrage til en fredelig løsning.

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.