Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

En sær regel

Almindeligvis betragtes påsken som højsæson for salg af sommerhuse, men at dømme efter de seneste bulletiner står sælgerne i kø, medens køberne er afventende.

Resultatet er ikke blot prisfald på sommerhuse, men også en politisk reaktion fra en række borgmestre i kommuner med store sommerhusområder. Budskabet er enslydende et ønske om at få afskaffet den sære regel, der forbyder borgere fra andre EU-lande at købe sommerhuse i Danmark.

Reglen blev indføjet under optagelsesforhandlingerne til De Europæiske Fællesskaber for snart et halvt århundrede siden og havde primært til formål at få et flertal af danskerne til at overvinde deres skepsis og stemme for dansk medlemskab af EF, hvilket skete ved folkeafstemningen i 1972.

På daværende tidspunkt var toneangivende politikere ikke sene til at fremmane skræmmescenariet om ”horder” af pengestærke vesttyskere, der ville opkøbe alle sommerhuse i Danmark og således forhindre ”danske arbejdere” i at realisere drømmen om et hus ved kysten.

Undtagelsen ville have givet mening, hvis Danmark samtidig havde meddelt, at danskere naturligvis ikke skulle have adgang til at købe ferieejendom i andre EF-lande, men i pagt med den klassisk danske tradition for at ville nyde uden at yde blev der ingen reciprocitet.

Siden har danskerne lystigt kunnet købe fast ejendom i alle EF- og siden EU-lande, der ikke har haft sære regler af samme tilsnit som den danske. Den deraf resulterende dobbeltmoral har de færreste tilsyneladende haft anfægtelser over.

Fra tid til anden har redelige røster talt for at afskaffe denne anakronisme, men EU’s manglende popularitet i befolkningen har betydet, at den sære regel fortsat forsvares med tankevækkende ihærdighed på Christiansborg.

Den sære regel burde aldrig have været indført. Nok kan man have en vis forståelse for datidens politisk-taktiske overvejelser, men netop den sære regel gav fra første færd danskerne fornemmelsen af, at medlemskabet af EF og siden EU er et tag-selv-bord, hvor det alene handler om at nyde; at danskerne har krav på særstatus som EU-borgere.

Som sådan er den sære regel sindbilledet på den aktuelle debat om EU-borgeres adgang til sociale ydelser, der alene handler om at forhindre ”udlændinge” – som EU-borgere med stor foragt benævnes i Danmark – i at få adgang til sociale ydelser i Danmark, mens ingen kunne drømme om at mene, at samme undtagelse i givet fald bør gælde for danske EU-borgere i andre EU-lande.

At en gruppe borgmestre nu, da sommerhusmarkedet er i bund, ønsker den sære regel afskaffet for at genskabe livet i deres sommerhusområder, tenderer det patetiske. Når sommerhusmarkedet er i balance, lyder der ingen ønsker om at give udlændinge ret til at købe sommerhus i Danmark, men i krisetider skal vindebroen til Fort Danmark slås ned.

Kender hykleriet ingen grænser?

Er interesserede EU-borgere kun velkomne, når de danske sommerhusområder bugner af Til Salg-skilte?

Hvad bliver det næste?

At de skal tvinges til at sælge, når markedet har rettet sig, og danskerne atter får appetit på at blive sommerhusejere?

Det er på høje tid, at danskerne viser, at de er sande EU-borgere og fjerner alle sære regler og øvrige undtagelser.

Vil danskerne ikke det, må den logiske konsekvens være, at vi forlader det EU, som det dobbeltmoralske Danmark åbenbart kun skal være nydende medlem af.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.