Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Thorning og kaos

Opløsningstendenserne omkring statsminister Helle Thorning-Schmidt synes uopholdelige. Mens demontagen af endnu en S-formand fortsætter for fuld udblæsning på de indre linjer, kan der være grund til allerede nu at stille det lidt mere overordnede spørgsmål: Hvad var mon egentlig meningen med det hele?

At Thorning-Schmidt vil gå over i historien som danmarkshistoriens måske tyndeste parentes, synes allerede nu oplagt. Nedturen begyndte samme dag, hun tiltrådte – ja, i virkeligheden på selve valgaftenen, hvor et historisk nederlag blev fejret som en stor sejr – og den er i den seneste tid endt i et regulært sammenbrud af autoritet, lederskab og selv simpel kommunikation med befolkningen. Ikke i nyere tid har man oplevet en tilsvarende voldsom nedsmeltning for en siddende S-formand, der så samtidig lige skal fungere som statsminister for alle danskere.

Sammenbruddet forekommer totalt. Den historiske alliance med SF (alt var ”historisk” dengang) er stendød. Der gik knap to år, så var 50 års nedtælling til et rødt kabinet fejet væk. Det vil tage år og flere valgperioder, før SF evt. kommer til hægterne igen. Den nye alliance med De Radikale, der skulle lokke partiet væk fra de borgerlige, er ligeledes reelt brudt sammen. SR-regeringen overlever for tiden, fordi Margrethe Vestager får sin vilje på alle afgørende områder. Det er en illusion at forestille sig, at S og R kan gå i regering igen efter næste valg. Efter kun én valgperiode er sympatien og den fælles vision slidt helt ned til sokkeholderne. Vestager forsøger end ikke at dulme indtrykket af, at hun er regeringens egentlige chef, og hvorfor skulle hun også det?

Socialdemokraterne ligger aldeles, som de har redt. De valgte et helt ubeskrevet blad til ny formand og statsministerkandidat, fordi en smart taleskriver havde opfundet sloganet »Jeg kan slå Anders Fogh«. Det kunne hun så ikke, men da var det for sent. I dag betaler dette store gamle parti prisen for at overdrage lederskabet til en person, der aldrig har været i nærheden af at kunne forklare, hvad hun egentlig vil bruge magten, indflydelsen og statsministerposten til.

Det er et legitimt karrieremål for de fleste toppolitikere på øverste hylde at drømme om at blive (stats)minister. Det skal faktisk være dem vel undt. Men tilfældet Thorning-Schmidt viser så også, hvordan det kan gå, når ord og handling aldrig er i nærheden af at nå sammen. Den megen snak om, at hun måske går efter en såkaldt toppost i EU, er ekstra nedslående. Hvordan skulle en dansk politiker, som i den grad har savnet dygtighed i sit hidtidige virke som politisk leder, dog kunne overtage et vigtigere embede på europæisk niveau? At man kan mene det, kan kun skyldes et brændende ønske om simpelt hen bare at slippe af med hende.

Regeringen Thorning-Schmidt har gennemført mange stærke og tiltrængte reformer. De har været ”nødvendige” og dybblå borgerlige – og er løbende blevet rost på denne plads. Mange borgerlige håber i virkeligheden, at hun bliver siddende lidt endnu. Men en politisk leder må også bedømmes på sin troværdighed, sin driftssikkerhed i regeringsførelsen, sammenhængen i argumentationen og sin dialog med befolkningen. Dette sidste er ofte vigtigere i politik end det første – og hér har Thorning lidt sit eftertrykkelige nederlag.

Ingen har været i tvivl om, at hun ville magten – så meget, at hun har været klar til at føre den stik modsatte politik af, hvad hun havde lovet, og hvad S så nogenlunde står for. Men derudover? Dét er gåden om Helle Thorning-Schmidt.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.