Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Antiracisme A/S

Danmark har igen fået smæk af Europarådet for at være både islamofobisk, småracistisk og hadefuldt talende, og igen må man med fare for at udløse endnu en løftet kommissærpegefinger betegne denne seneste rapport fra menneskerettighedskommissær Nils Muiznieks som det rene makværk. Der er ved at være metode i galskaben. Kommissæren flyver ind et par dage, taler med et par omhyggeligt udvalgte repræsentanter fra antiracismeindustrien, læser lidt op på nogle skriftlige kilder, som medierne aldrig kan få nærmere at vide om, rejser hjem igen og afleverer en sønderlemmende rapport, der fremstiller Danmark som helvedes forgård for mange udlændinge, ikke mindst muslimer.

Skal der virkelig ikke mere til for at få udgivet en rapport i den fornemme institution, Europarådets navn? Er alle normale kvalitets- og kontrolmekanismer sat ud af kraft for at kunne producere en konklusion, der forekommer skrevet på forhånd? Hvis dette er standarden for Europarådets virksomhed, hvad så med rådets mange andre aktiviteter?

Som dokumenteret i avisen i går står grove fejl, fejllæsninger og elementære misforståelser i kø i kommissær Muiznieks’ rapport. Et læserbrev fra Pia Kjærsgaard fra 2003 tillægges lige så stor vægt som grundlæggende fejlopfattelser af dansk retsvæsen og forvaltningsret og danner baggrund for en kritik, der ville være hårrejsende, hvis den bare var i nærheden af at være sand. Men der er tilsyneladende ingen ende på den mængde sjusk og halvkvædede viser, som rapporten bygger på, hvorfor den også er let at ryste på hovedet af – men jo med Europarådets troværdighed som indsats.

Kommissæren baserer ikke mindst sit frontalangreb på danskerne og det danske samfund på kritik fra to ngo’er: Dels det pompøst klingende Dokumentations- og rådgivningscenteret om racediskrimination, DRC, der er et aldeles privat foretagende, omend angiveligt også finansieret af ”offentlige midler”, dels ENAR, et europæisk netværk mod racisme. Hovedmand i det første er den fra medierne så kendte advokat Niels-Erik Hansen, hvis synspunkt om en iboende racisme i det danske samfund er velkendt, og hovedmand i det andet er Bashy Quraishy, der også jævnligt takker for danskernes gæstfrihed og imødekommenhed ved at påpege, hvad han mener er islamofobiske træk ved det danske samfund. Kommissær Muiznieks hævder endvidere at have haft skriftligt materiale mellem hænderne, før han skrev sin dom ud, men han er uvillig til at oplyse nærmere herom.

Skal man le eller græde over den devaluering, som sådanne kilder og en sådan rapport fra Europarådet er udtryk for? Heldigvis er både den politiske og den faglige reaktion, f.eks. fra Institut for Menneskerettigheder, temmelig entydig. Den rapport er ikke til at tage alvorligt. Alligevel er det langt fra første gang, at diverse internationale institutioner excellerer i en så underlødig nedrakning af Danmark. Under Muhammed-krisen skete det regelmæssigt, at observatører, rapportører og særlige udsendinge rundede de sædvanlige ngo-kilder samt håndplukkede mediechefer for at skaffe stof til endnu en rapport om, hvor islamofobiske danskerne er. Dengang blev det gerne koblet til VK-regeringen – for ikke at tale om støttepartiet Dansk Folkeparti – og der var ingen ende på, så dårligt Danmarks omdømme var blevet ude i verden.

Det er det så åbenbart stadigvæk. Nu er det bare ikke længere Anders Fogh Rasmussens skyld det hele, men kilderne er de samme og desværre lige så uvederhæftige som dengang. Verden vil bedrages – og bliver det sandelig også.

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.