Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Fransk tristesse

Det er snart to år siden, at socialisten Francois Hollande rykkede ind i Elysée-Palæet i Paris. Jublen ville ingen ende tage på den europæiske venstrefløj, der nu om stunder ynder at kalde sig selv for centrum-venstre. Hollandes sejr indvarslede en ny tid; en ny tilgang til krisebekæmpelse og en ny æra i Europa for troen på, at staten bør blande sig mere og brede sig længere ud, kunne man høre; sandelig også herhjemme.

Men i dag, to år senere, er alle disse stilladser brudt uhjæpeligt sammen. Francois Hollande er i dag den præsident i den franske efterkrigstid, der er mindst populær. Hans politik ligger i ruiner. Og hans parti fravælges massivt.

De netop overståede lokalvalg blev en ny øretæve til socialisterne. Den store vinder er højrepartiet Front National, der skaffer sig stemmer på sine egne mærkesager, men sandelig også på socialistpartiets tonedøvhed over for folkelige stemninger og dets almindelige udygtighed – ikke ulig situationen for de danske socialdemokrater. Arbejdsløsheden stiger og stiger trods Hollandes udtrykkelige løfte om at give bekæmpelse af ledigheden topprioritet. 420.000 franskmænd ekstra er blevet arbejdsløse i Hollandes to år ved magten. I går kom så også den nådesløse dom over den generelle økonomiske udvikling i Frankrig: Det offentlige budgetunderskud lå sidste år på 4,3 pct. af bruttoindlandsproduktet; pænt over EU’s egne regler, som netop Frankrig på skolemestermanér engang yndede at foreholde andre lande.

Det ryk gennem Frankrig og Europa, som Hollande lovede, og som hans proselytter rundt omkring i Europa ukritisk troede på, gik i stå, før det overhovedet nåede at komme i gang. På den europæiske venstrefløj blev Hollandes valgsejr set som et nødvendigt korrektiv til ikke mindst Tyskland og Angela Merkels håndtering af euro-krisen. Nu skulle Merkels stramme kurs imødegås af en renæssance for en ekspansiv, keynesiansk finanspolitik med massive offentlige investeringer – og ditto underskud – for at sætte gang i økonomien. Hollande repræsenterede et opgør med tidens tro på liberale løsninger, hed det. Nu skulle Merkels strenge og meget tyske fokus på at sætte tæring efter næring og skaffe sig finansieringen, før man slap flere offentlige investeringer løs, afløses af en udpumpning af offentlige midler i den europæiske økonomi. Sådan drømte venstrefløjen.

Af alle disse sværmerier er der intet tilbage. Hollande havde kun sin veltalenhed at stille med over for Merkel og den kernesunde, tyske samfundsmodel med en samlet tysk politisk elites fokus på velkendte dyder – at man skal tjene pengene, før man kan bruge dem. Hollande og alle, der ukritisk så ham som svaret på den økonomiske krise i Europa, fik ikke et ben til jorden. I mellemtiden er krisen selv i et land som Grækenland ved at lette, og ingen har så stor en ære heraf som Tyskland og Angela Merkel. Hun stod fast, da det gjaldt og trods al dæmonisering. Det har været en hård kur for Grækenland, men den har virket, og der var ingen vej udenom. Tilbage står socialisterne og Francois Hollande med et Frankrig, der virker som Europas nye, syge mand.

Frankrig føjer sig til billedet af den almindelige tristesse for Europas socialdemokratiske partier – ud over i Frankrig i Danmark, Norge og Tyskland, hvor SPD kørte sit dårligste resultat siden krigen hjem ved seneste valg. Den såkaldt nødvendige politik råder overalt, og den er åbenbart borgerlig-liberal. Kun i Frankrig holder socialisterne fast i en traditionel, rød vej, og resultatet er sandelig derefter. Francois Hollandes møde med virkeligheden er hele centrum-venstres nederlag.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.