Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Magtmisbrug

Hvis det virkelig er rigtigt, at politiets øverste ledelse ikke er i stand til at finde ud af, hvilke politibetjente der i forbindelse med to kinesiske statsbesøg forhindrede demonstranter i at give deres mening til kende, så er det direkte pinligt og udtryk for manglende kompetence.

Hvis ikke politiet kan løse en så simpel opgave som at finde ud af, hvilke tjenestemænd der udførte visse ordrer, og hvem der gav disse ordrer, hvordan skal befolkningen så tro på, at politiet er i stand til at opklare forbrydelser? Det skulle jo netop være politikorpsets absolutte spidskompetence at klarlægge et begivenhedsforløb med henblik på at vurdere, om der eventuelt har fundet ulovligheder sted, og i særklasse hvem der vil kunne drages til ansvar for disse ulovligheder.

Helt så slemt står det nok ikke til med politiets evner. Værre er det nok med viljen, og deri ligger den virkelige skandale.

Det er stærkt fristende simpelthen at fastslå, at politiledelsen selvfølgelig kunne identificere de pågældende personer, hvis viljen var til stede.

Hvis episoderne med politiets kritisable indgreb mod ytrings- og forsamlingsfriheden i forbindelse med de kinesiske statsbesøg var de eneste tilfælde af en sådan pludselig taktisk handlingslammelse, ville offentligheden muligvis kunne overbevises om, at identifikationen virkelig var umulig. Der kunne jo foreligge ganske særlige omstændigheder, hvor nogle havde misforstået hinanden, eller den slags.

Men det er svært at tro på, for den ubehagelige konstatering er, at der ligger et mønster i disse vanskeligheder med at identificere enkeltmedlemmer af ordensmagten.

Der er eksempler på, at politibetjente bevisligt har begået overgreb mod enkeltpersoner, oven i købet dokumenteret med videoptagelser, men hvor det har vist sig ganske umuligt at finde ud af, hvem der gjorde hvad. Man har kunnet identificere grupper af politibetjente, men det har vist sig, at de enkelte medlemmer var grebet af et kollektivt hukommelsestab, så ingen lige præcis kunne huske, hvem der gjorde hvad.

Hvis det er forbrydere, der udviser en sådan adfærd, siger man uden videre, at de dækker over hinanden.

For at undgå, at ordensmagtens medlemmer skal udsætte sig for en så ubehagelig mistanke, er der naturligvis kun ét at gøre, nemlig at forsyne politibetjentene med store og tydelige numre på deres uniformer. Ikke navn eller anden identifikation, naturligvis, og ikke en identifikation, som andre end politiledelsen har mulighed for at kende. Politiet har jo betjentenes sikkerhed at tage hensyn til.

Men politiledelsen må til enhver tid kunne identificere hver enkelt tjenestemand i forbindelse med politiaktioner eller det, som korpset lidt klinisk kalder politiforretninger.

Det er i enhver henseende uacceptabelt, at politiet i strid med borgernes grundlovssikrede ytrings- og forsamlingsfrihed forhindrer meningstilkendegivelser, også selv om de måtte antages at støde en følsom besøgende statschef.

Det er direkte pinligt at læse om, at en politibetjent opfinder en luftig mistanke om besiddelse af narko som hjemmel til at anholde og visitere en borger.

I det hele taget er der i forbindelse med de kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013 konstateret så megen tvivlsom politiadfærd, at det kun kan gå for langsomt med at få forsynet alle politibetjente med uniformsnumre. Når nu politiet har så svært ved at gennemføre det, som borgerne egentlig havde lov til at forvente var politikorpsets spidskompetence.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.