Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Tilbage til Anker

Næppe noget politisk parti er så optaget af sin ”fortælling” som Socialdemokraterne. Det er nok, fordi partihistorien vitterlig er flot og lang, og bidraget til opbygningen af det moderne velfærdssamfund meget fortjenstfuldt og traditionsbundet. Men det udstiller også nådesløst, i hvor høj grad dagens socialdemokrater kigger bagud. Svarene på nutidens – for slet ikke at tale om fremtidens – udfordringer kniber det afgjort mere med.

Den socialdemokratiske værdipolitik bliver dermed defensiv. Man skal forsvare mest muligt af det, der er opnået fra Stauning i 1930’erne via Anker Jørgensen i 1970’erne til i dag. Man ved godt, at den nuværende velfærdsstat ikke i det lange løb lader sig finansiere som i dag. Men man magter ikke at omformulere eller nydefinere et bud på et velfærdssamfund, som ikke segner under sin egen vægt.

Man halser efter andre partier, der er ved at overhale det klassiske socialdemokrati indenom – læs: Dansk Folkeparti – og den øvrige opposition til både højre og venstre, som hver på sin måde har klarere bud på, hvordan en dansk velfærd kan bringes ind i en ny, globaliseret tid. Socialdemokratiet har travlt med at lukke huller her og der og lader sig dermed drive rundt i den politiske manege af de øvrige partier. Man har ikke selv den grundlæggende, opdaterede fortælling at byde på, som man ellers taler så meget om.

S-toppens fokus er bagudrettet. Statsminister Helle Thorning-Schmidt hylder i sin nytårstale Stauning og Anker J. og mindes – ganske rørende – sit møde med en ældre dame på et plejehjem. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen taler efterhånden så meget om »pligt og ret« – og i dén rækkefølge – at man hører Oskar Hansens kampsang for sit indre øre.

Og dét på et tidspunkt, hvor Danmark er på vej til næste EU-folkeafstemning, næste Europavalg, endnu mere åbne EU-grænser (fri adgang for også bulgarere og rumænere), med en dansk konkurrenceevne og en dansk velstand, der rasler ned ad alle ranglister, og vi mødes af en globalisering, der foreløbig har kostet ca. 180.000 arbejdspladser og venter på en produktivitetskommission, der er på vej med en formentlig sønderlemmende kritik af den offentlige sektor.

I denne situation er det vigtigere for statsministeren at tale om fru Hansens støttestrømper – med al respekt – og om, at de offentligt ansatte er lige så meget værd som deres privatansatte kolleger. Statsministeren tør simpelt hen ikke åbne for, om dén udlægning nu også er rigtig. Hvordan kan det mon være, at verdens hårdeste skattetryk og verdens største offentlige sektor ikke er i stand til at levere en bedre offentlig service? Burde det ikke netop være S, der satte dette spørgsmål til debat?

Socialdemokratiet er ude i en vældig forsvarskamp og formår ikke at rive initiativet til sig. Finansminister Bjarne Corydon forsøgte sig med en melding om behovet for en stærk konkurrencestat, men blev hurtigt fløjtet tilbage. ”Fortællingen” er ikke fremadrettet og løsningsorienteret. Den er nostalgisk, tilbageskuende – og reaktionær. Rør ikke ved vore ikoner, lyder parolen. Hvad Thorvald og Anker kunne, kan vi også her på museet. Men helt ærligt: Holder den i 2014?

”Mest muligt af det samme” forekommer at være, hvad der er tilbage af den socialdemokratiske grundfortælling. S har ikke patent på i dag at ville værne om velfærdssamfundet og solidarisk tage hånd om svage og udsatte grupper. Men S er suverænt det parti, der mest udpræget kæmper dagens og fremtidens slag med fortidens mål og midler.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.