Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

JP mener: Agenten bag fodnoterne

Dommen bekræfter, at det var en KGB-agent, der stod bag 1980’ernes fodnotepolitik.

Østre Landsrets frifindelse af professor Bent Jensen er meget andet og mere end afgørelse af en strid mellem to enkeltpersoner. Det er intet mindre end en officiel bekræftelse af det faktum, at det var en KGB-agent, der stod bag  1980’ernes ødelæggende fodnotepolitik, som truede Danmarks forhold til Nato.

Hvad der i sit udgangspunkt var et forsøg på at få væltet en regering, udviklede sig hurtigt til et storpolitisk drama, da Schlüter-regeringen mod dansk politsk sædvane ikke trådte tilbage efter at være kommet i mindretal i Folketinget. Den økonomiske genopretningspolitik var vigtigere, og derfor tålte Schlüter-regeringen de for Nato-alliancen belastende fodnoter lige indtil det skelsættende atomvalg i 1988.

Hvad der skete bag kulisserne, og hvem der støbte kuglerne til denne højspændte, internationale sikkerhedssituation, er der nu åbnet en ny dør til forståelse af.

En fremtrædende sikkerhedspolitisk skribent og en gruppe socialdemokratiske folketingsmedlemmer støbte i fælleskab fundamentet til fodnotepolitiken, og det kan nu siges åbent, at den ene af disse arkitekter var KGB-agent.

Under retssagen er det dokumenteret, at journalist Jørgen Dragsdahl havde endog meget tætte forbindelser til KGB, og det er blevet oplyst, at Politiets Efterretningstjenestes aflytning af Jørgen Dragsdahls telefon tillige afslørede taktiske samtaler med socialdemokratiske folketingsmedlemmer, herunder Lasse Budtz.

Da Østre Landsret tillige har besluttet at offentliggøre dommen i sin helhed, herunder også de afhøringer, der er foregået, og de dokumenter, der er fremlagt for lukkede døre, er der basis for en grundig granskning af de dramatiske år, da centralt placerede danskere satte Danmarks sikkerhed på spil i et indenrigspolitisk forsøg på at få væltet en regering.

Dommen er tillige en cadeau til ytringsfriheden. Til retten til at vide besked om, hvem der svigtede.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.