*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

JP mener: Agenten bag fodnoterne

Dommen bekræfter, at det var en KGB-agent, der stod bag 1980’ernes fodnotepolitik.

Østre Landsrets frifindelse af professor Bent Jensen er meget andet og mere end afgørelse af en strid mellem to enkeltpersoner. Det er intet mindre end en officiel bekræftelse af det faktum, at det var en KGB-agent, der stod bag  1980’ernes ødelæggende fodnotepolitik, som truede Danmarks forhold til Nato.

Hvad der i sit udgangspunkt var et forsøg på at få væltet en regering, udviklede sig hurtigt til et storpolitisk drama, da Schlüter-regeringen mod dansk politsk sædvane ikke trådte tilbage efter at være kommet i mindretal i Folketinget. Den økonomiske genopretningspolitik var vigtigere, og derfor tålte Schlüter-regeringen de for Nato-alliancen belastende fodnoter lige indtil det skelsættende atomvalg i 1988.

Hvad der skete bag kulisserne, og hvem der støbte kuglerne til denne højspændte, internationale sikkerhedssituation, er der nu åbnet en ny dør til forståelse af.

En fremtrædende sikkerhedspolitisk skribent og en gruppe socialdemokratiske folketingsmedlemmer støbte i fælleskab fundamentet til fodnotepolitiken, og det kan nu siges åbent, at den ene af disse arkitekter var KGB-agent.

Under retssagen er det dokumenteret, at journalist Jørgen Dragsdahl havde endog meget tætte forbindelser til KGB, og det er blevet oplyst, at Politiets Efterretningstjenestes aflytning af Jørgen Dragsdahls telefon tillige afslørede taktiske samtaler med socialdemokratiske folketingsmedlemmer, herunder Lasse Budtz.

Da Østre Landsret tillige har besluttet at offentliggøre dommen i sin helhed, herunder også de afhøringer, der er foregået, og de dokumenter, der er fremlagt for lukkede døre, er der basis for en grundig granskning af de dramatiske år, da centralt placerede danskere satte Danmarks sikkerhed på spil i et indenrigspolitisk forsøg på at få væltet en regering.

Dommen er tillige en cadeau til ytringsfriheden. Til retten til at vide besked om, hvem der svigtede.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: 7,5 procent er virkeligheden, Anders Samuelsen

Siddik Lausten
Hvad med at krydstjekke med vælgerne, om LA har opbakning til igen at gamble med den danske velfærd?

Debat: Knugede tyskere sætter på ny kursen mod europæisk katastrofe

Søren Espersen, folketingsmedlem, formand for Udenrigspolitisk Nævn |
Ved den nazistiske magtovertagelse i 1933 satte et aggressivt Tyskland den europæiske kurs mod et tusindårsrige, som påførte Europa en katastrofe. I dagens Europa er det atter Tyskland, der sætter dagsordenen, når det gælder den nye katastrofe, som truer Europas kultur og frihed – nemlig islams fremmarch.

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her