Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Obama blinker

Det er længe siden, at en amerikansk præsident har malet sig så eftertrykkeligt op i et hjørne, som det i disse døgn nådesløst udstilles i Washington. Præsident Obama og hans stab arbejder på højtryk for at bearbejde Kongressen, så den ender med at støtte hans beslutning om at straffe Assadregimet i Syrien for dets formodede brug af giftgas. Om det lykkes, må lige nu betvivles. Der er udbredt modstand i begge partier, omend en række kongresmedlemmer i sidste øjeblik sikkert lader sig trække over på præsidentens hold; af hensyn til supermagtens status og selve præsidentembedet.

Men det er langt fra sikkert, at præsidenten kan skaffe sig flertal i begge Kongressens kamre, hvorved det internationale samfund vil opleve den totale afklædning af Obama. Der er i givet fald to muligheder: Præsidenten bøjer sig – helt unødvendigt i øvrigt – for et nej i Kongressen og afstår fra et angreb. Eller han sætter sig ud over Kongressen og gennemfører alligevel angrebet på Syrien. Men hvorfor tøvede han så overhovedet og skød en afstemning ind i Kongressen?

Det er de lange skygger fra Irak-krigen, der gør den aktuelle situation ekstra kompliceret. USA er krigstræt, og Irak-krigen har i den grad spaltet supermagten og også kostet i forhold til mange allierede. Det er bestemt sin sag at skulle tage hele det opgør én gang til, hjemme og ude. Man forstår på den måde præsidenten, men han kan bare ikke tillade sig at ryste på hånden som i disse døgn. Hans beslutning om at udskyde sin egen beslutning og vente på en afstemning i Kongressen var et chokerende udtryk for en tvivl, som i demokratisk forstand klæder Obama, men som magtpolitisk er håbløs.

Sandheden er ydermere, at en beslutning om et angreb på Assad vil være svagere funderet end Irak-krigen. Om det så er det mytologiske FN-spor, så var det fastere forankret i virkelighedens verden i 2003 over Irak, end Obama er i dag. Der forelå faktisk en FN-resolution, der forlangte samarbejde af Saddam Hussein med FN's våbeninspektører. Man vil kunne høre f.eks. Natos nuværende generalsekretær, daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen tale længe om, at det var Saddams sabotage af dette samarbejde, der udløste Irak-krigen. I tilfældet Syrien foreligger ikke en flig af et FN-alibi.

Også den danske regering, hvis fuldtonede støtte til USA i sig selv er rigtig og sympatisk, har meget travlt med at opmale forskellene på Irak og Syrien, men det er et blændværk. Den mest slagkraftige forskel samles i de forskellige personligheder - hadeobjektet George W. Bush, der stadig dæmoniseres helt ud i parodien, og everybody's darling, Barack Obama, der i den grad er ved at blive indhentet af virkeligheden. En nøgtern analyse taler til Bushs fordel.

Op til Irak-krigen havde Bush sørget for at opbygge en stor international koalition, og han havde et klart strategisk og militært mål med aktionen. Han havde forberedt den amerikanske opinion på en helt anden måde, end Obama har, og Bush havde langt mere tungtvejende grunde til at gå i krig med Irak ud fra en national sikkerhedsbetragtning, end Obama har i tilfældet Syrien. Omvendt opererede Bush så afgjort i et stærkt emotionaliseret farvand efter terrorangrebet den 11. september 2001, lige som han ikke skulle slås med dagens almindelige krigstræthed. Men at udmale en verden til forskel på Irak 2003 og Syrien 2013 er uholdbart.

Obama har rystet på hånden. Det kan en amerikansk præsident bare ikke tillade sig. Det er ikke kun ham selv, embedet og USA, men alle civiliserede kræfter, der kan stå tilbage som tabere. Lad os håbe, at det lykkes for præsidenten.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Danske politikere har ikke forstand på at tjene penge
Hvad der ikke er muligt i Danmark, lykkes i USA, hvilket ikke mindst skyldes, at hvor amerikanske politikere stort set uden undtagelse har solid erhvervserfaring, har hovedparten af de danske politikere ingen.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Annonce
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her