Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Vindfrikadeller

”Act on Facts” er navnet på en global kampagne, som vindmølleproducenten Vestas Wind Systems har iværksat over for det, som koncernen betegner som »et lille, men velorganiseret og indflydelsesrigt mindretal, der har haft held til at lancere nogle uhyrlige påstande om vindkraft«.

»Vi smider nu fløjlshandskerne for at give vores ofte skruppelløse modstandere kvalificeret modspil,« erklærer kommunikations- og marketingdirektør Morten Albæk.

Næppe er kampagnen lanceret, før professor Henrik Møller, civilingeniør Steffen Pedersen og lektor, ph.d. Christian Sejer Pedersen fra Aalborg Universitet i et læserbrev her i avisen den 28. juni går skarpt i rette med Vestas' forsøg på at bemægtige sig retten til at afgøre, hvad der er myter og usandheder om vindenergi.

Ikke overraskende er støj et centralt emne i ”Act on Facts”, og her hævder Vestas bl.a., at støjen 400 meter fra en vindmølle er mindre end støjen fra et gennemsnitligt køleskab.

Med nøgtern naturvidenskabelig indsigt påviser de tre eksperter fra Aalborg Universitet, at en vindmølle larmer 10 decibel mere end et gennemsnitligt køleskab. Lad os stilfærdigt føje til, at en forskel på 10 decibel er betragtelig.

Vestas har måttet erkende, at der er »noget uklarhed« omkring koncernens påstand, der i øvrigt »tager udgangspunkt i Australien«, hvor der er krav om en mindste afstand på 800 meter mellem vindmøller og beboelse, »og på den afstand passer tallene meget godt,« siger en presseofficer og talsmand for Vestas til denne avis den 1. juli.

Også den påstand er usand, fastslår de tre støjeksperter fra Aalborg Universitet. Selv på 800 meters afstand støjer en 3 MW vindmøller seks til syv decibel mere end et gennemsnitligt køleskab.

Hvad Vestas aldrig har villet forstå er, at modstanden mod vindmøller, skyldes den skruppelløse – for nu at bruge Vestas' eget udtryk - adfærd fra politikere og vindmølleejere.

Politikerne, fordi de énsidigt har pålagt familierne og erhvervslivet milliardudgifter i den helt tunge klasse ved at favorisere én energiform frem for andre; nemlig vindmøller – uanset at de efter mange års tilløb endnu har problemer med at konkurrere på rent markedsøkonomiske vilkår.

Vindmølleejerne fordi de i deres jagt på skattefradrag og statsgaranterende mindstepriser har ignoreret hensynet til de mennesker, der – modsat mange vindmølleejere – er blevet påtvunget naboskab til en vindmølle, hvad der ofte er ensbetydende med en stærkt forringet livskvalitet.

Mange mennesker ser med sympati på vedvarende energi, men når denne velvillighed mødes med politisk arrogance og ødselhed på skatteydernes regning samt fra industrien med lemfældig omgang med sandheden, må modreaktionen nødvendigvis være tilsvarende kraftig.

Frem for at investere energi i at møde »uhyrlige påstande« med uhyrlige usandheder kunne Vestas med fordel koncentrere sin forskning om at gøre vindmøller mærkbart mere støjsvage end køleskabe, og i samme ombæring gøre dem så konkurrencedygtige, at en enhver form for direkte og indirekte statsstøtte bliver overflødig.

Det ville være et ægte fremskridt, og opgaven er ingenlunde umulig.

Tillige vil den være anderledes konstruktiv end Vestas’ forsøg på at etablere en argumentation, der med videnskabelig elegance kan pilles fra hinanden af eksperterne fra Aalborg Universitet.

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.