Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Grænsen er nået

Forhandlingerne om regeringens vækstplan nærmer sig kulminationen, og åbenbart mener Venstre og De Konservative, at øget vækst og beskæftigelse i Danmark står og falder med lavere afgifter på øl, sodavand, vin og slik.

Det på trods af at der inden for de seneste dage er leveret kontant dokumentation for, at det er den høje moms på fødevarer samt ulysten til at konkurrere på pris, der er den væsentligste forklaring på, at danskerne handler i Sydslesvig.

Det seneste bevis på løgnene om grænsehandelen kommer fra dagligvarekoncernen Coop, der ikke har kunnet nå til enighed med bryggerikoncernen Carlsberg om priser og vilkår. Ifølge Coop er den direkte anledning, at koncernen efter åbningen af to Fakta-butikker i Harreslev og Aventoft i Sydslesvig har fået indsigt i, at Carlsberg tilbyder lavere priser syd for grænsen, samtidig med at bryggerikoncernen kræver prisforhøjelser af Coop i Danmark.

Vi kan stilfærdigt undre os over, at det for Coops ledelse har krævet åbning af egne forretninger syd for grænsen at nå denne erkendelse, men bedre sent end aldrig.

Den befriende åbenhed fra Coop blotlægger, hvad en afgiftsnedsættelse på øl og sodavand vil medføre: Ikke flere arbejdspladser i Danmark; ikke mindre grænsehandel, men større fortjenester til Carlsberg-koncernen, der med over 40 pct. af det danske marked har noget nær monopolstatus. Hos Carlsberg er 1.100 af de 1.600 danske ansatte gået 0,8 pct. ned i løn i 2012. Samtidig er direktionens løn steget 66 pct. Adm. dir. Jørgen Buhl Rasmussen og finansdirektør Jørn P. Jensen delte således 58 mio. kr., der åbenbart nu skal betales af bl.a. Coops kunder.

På intet tidspunkt i debatten har lobbyorganisationer som Bryggeriforeningen, Dansk Erhverv eller De Samvirkende Købmænd sandsynliggjort, at en afgiftsnedsættelse vil have anden effekt end at øge profitmarginalerne hos producenter og i dagligvarehandel, der – hvad talrige prisundersøgelser har afdækket – ikke er præget af synderlig konkurrencevilje.

I særdeleshed Venstre og De Konservative mener, at en nedsættelse af afgifterne på såkaldte ”grænsehandelsvarer” skal være det centrale element i et forlig om regeringens vækstplan, men de to partier har på intet tidspunkt leveret blot antydning af dokumentation for, at netop en afgiftsnedsættelse på dette område vil være særligt vækstskabende.

Venstre og De Konservative var de stolte arkitekter bag fedtafgiften, hvilket sådan set siger alt om de to partiers dømmekraft, når det gælder forståelsen af sammenhængen mellem beskatning, økonomisk vækst og beskæftigelse.

Spørger man de næringsdrivende i Flensborg, Kobbermølle, Harreslev, Sønderløgum og Aventoft, hvad der for alvor trækker i grænsehandelen, er det lavere priser på tandlægebehandling, værkstedsbesøg, frisører, osv. samt især den tyske fødevaremoms på blot 7 pct.

Her kan børnefamilier, der tilrettelægger deres indkøb, spare endog meget store beløb. Nok sælges der mange øl og sodavand, men andre varegrupper trækker i stadigt større omfang.

Kun naive sjæle, som V og K i denne sag synes overbefolkede af, kan i fuld alvor tro, at detailhandelen syd for grænsen ikke vil svare igen med maksimal styrke for at forsvare sin eksistens.

I Sydslesvig er der nemlig en ganske anden konkurrencementalitet end nord for grænsen, og det er befriende, at Coop har fundet sandheden i grænsehandelen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.