Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

De ikke-egnede

Når SF igen står uden for regeringsansvaret – og den situation kan såmænd opstå hurtigere, end man lige skulle tro – vil historikerne ikke få svært ved at stille diagnosen: Det duede ikke; det turde ikke; det kunne ikke.

SF’s fremfærd i regeringen under Annette Vilhelmsen er en renlivet farce. Man er med i regeringen, men forsøger alligevel at være lidt uden for. Som regeringsparti har man gennemført f.eks. lettelserne i selskabsskatten, men understreger i udenomsværkerne, at man egentlig er imod og ikke mener det helt alligevel. Man var med til at sløjfe betalingsringen, men gjorde det ikke helhjertet. Man gør klar til at skære i SU’en og kontanthjælpen, men omverdenen bedes forstå, at det ikke er rigtig SF-politik.

Desperationen lyser ud af partiet og dets paralyserede formand, der ikke er i stand til at definere selv de mest enkle SF-mærkesager. SF ville med djævlens vold og magt ansvaret, indflydelsen og de fine ministerbiler, og da alle ting pludselig -– trods et gedigent valgnederlag – gik op i en højere enhed, har tiden lige siden været én lang krampagtig opvisning i, at SF alligevel kun hører til i hængekøjen.

Man kan sige, at den grundlæggende årsag til miseren og faldet mod spærregrænsen, som partiet er ude i, går tilbage til ledelsesgenerationen omkring Villy Søvndal, der allierede sig med Socialdemokraterne, udviskede profilen og søgte mod midten og den virkelige virkelighed for endelig-endelig at dementere Per Hækkerups gamle ord om, at SF aldrig ville kunne holde til at komme i regering.

Et SF i regering er et overflødigt parti, har det vist sig. Partiet opviser samme tendenser som Erhard Jakobsens nu hedengangne CD, som stormede ind ved protestvalget i 1973 på klare mærkesager og siden visnede for til sidst at lukke og slukke. SF red tilsvarende på en bølge for fire-fem år siden og blev fristet over evne til at tage hoppet over i ansvarligheden. Men det spring klarer partiet ikke, tilsiger enhver ædruelig analyse. Et SF i regering taber til Enhedslisten på venstre fløj og til Socialdemokratiet på højre fløj. Der er i dansk politik ikke brug for et Enhedslisten-light eller et lidt rødere Socialdemokrati. Villy Søvndal og hans daværende inderkreds har ofret partiets sjæl og profil – den dybere mening med SF helt tilbage til Aksel Larsen – og spørgsmålet er, om SF når at træde hurtigt nok ud af regeringen for at samle stumperne og selvrespekten op, eller om man vælger at stå pinen igennem helt til næste valg. I så fald kan det ikke udelukkes, at SF går køkkenvejen som Centrum-Demokraterne.

Formandsskiftet har intet ændret; kun gjort skidt værre. De mange forvirrede meldinger fra Annette Vilhelmsen er i hvert fald ikke måden at få standset blødningen på. Hvad er meningen med SF i dag? Vi lægger gerne spalteplads til en kronik her i avisen fra den nye formand, som vandt formandsopgøret på en række amatøragtige udmeldinger.

SF ligger, som det har redt. Det var så fascineret af omsider at komme ind i varmen, at det kan koste partiet livet. De mange yngre SF’ere, der er udvandret til Socialdemokratiet, er et sindbillede på, at SF’s fremtid ligger i fortiden, som har været præget af omkostningsfrie løfter om mere af alting på velfærdsstatens tagselvbord.

SF bør trække sig ud af regeringen – for sin egen, for regeringens, for landets skyld. Det fik chancen, kan man som minimum sige, og det greb den ikke. Hvis partiet skal holde sig over spærregrænsen, skal det tilbage i opposition, hvor det har vist sig, at det så entydigt hører hjemme.

.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.