Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Lukkethedslov

Åbenhed i den offentlige forvaltning er en absolut forudsætning for et sundt demokrati. Hvis medier og borgere ikke har mulighed for at kigge lovgivere og magthavere i kortene og få indsigt i, hvordan lovgivningsarbejde, magtstrukturer og øvrige magtforhold udspilles og udfoldes, svækkes demokratiet. Så enkelt er det.

Det danske samfund er blandt de mest åbne i verden og karakteriseret ved et udpræget tillidsforhold mellem befolkning og politisk elite. Korruptionen er lav og gennemsigtigheden høj. Men det skyldes ikke, at det danske samfund er præget af bedre og mere idealistiske politikere end andre lande, men at der gennem de seneste par århundreder er opbygget en demokratisk tradition og en lovgivning, som er med til at sikre denne åbenhed og adgang til information, og selv om mange magtmennesker ofte finder det irriterende at blive kontrolleret, er der en grundlæggende accept af, at sådan er de demokratiske spilleregler.

Noget af det vigtigste i sikringen af denne struktur er offentlighedsloven. Som det vil være bekendt, har en ny version af denne længe været undervejs. Først foregik et længere kommissionsarbejde med deltagelse af politikere, jurister og medierepræsentanter. Dernæst fremkom kommissionens anbefalinger til en ny lov, og under VK-regeringen blev teksten til et lovforslag så fremlagt. Allerede dengang blev forslaget mødt af massiv kritik, ikke mindst fra medierne, men også fra den daværende opposition anført af Socialdemokraterne, der understregede, at de i hvert fald ikke ville kunne stå inde for formuleringerne i et par af paragrafferne.

For selv om forslaget til en ny offentlighedslov indeholder mange forbedringer, så er der et par afgørende paragraffer, som indeholder en så markant forringelse af muligheden for at få aktindsigt i det lovforberedende arbejde, at det må og skal laves om. Ikke desto mindre er det med ganske få omfomuleringer den præcis samme lovtekst, som justitsminister Morten Bødskov har fremlagt, og som for tiden behandles i Folketinget og formentlig vedtages med et stort flertal inden sommerferien.

Problemerne drejer sig først og fremmest om den meget omtalte § 24, der vil gøre det umuligt at få aktindsigt i det lovforberedende arbejdes dokumenter, som sendes mellem ministerier, departementer, underliggende myndigheder og styrelser; den såkaldte ministerbetjening. Politikerne mener at have brug for et frirum til udveksling af ideer og tanker, uden at offentligheden skal kunne dokumentere det.

De kræver arbejdsro. Isoleret set er det sikkert forståeligt nok. De ønsker ikke nævenyttige journalister og borgere rendende i tide og utide. Men selv politikerne bør kunne se, at paragraffen er en katastrofe og et antidemokratisk tiltag. Det er tidligere dokumenteret, at flere journalistiske projekter, som har vundet Cavling Prisen, ikke kunne være gennemført, hvis paragraffen eksisterede.

I dagens avis beskrives det, at Mette Frederiksens tilbageholdelse af tallene for, hvor mange der vil ryge ud af dagpengesystemet, ikke kunne være afsløret med § 24 vedtaget. Og når 20 ministre samtidig nægter at besvare Jyllands-Postens spørgsmål om, hvilke problemer det indtil nu har givet dem, at de ikke har det frirum, som paragraffen skal sikre, bekræfter det kun mistanken om, at dette først og fremmest handler om, at beskytte regeringen, nuværende og kommende, mod dårlige og ubehagelige sager. Det ligner til forveksling en skandale for demokratiet og det danske folkestyre.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.