Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Skatteprangere

Danmark har verdens højeste skattetryk baseret på et skattesystem, der i manges øjne administreres med en vilkårlighed, hvor ingen kan føle sig sikker på en fair og lige behandling.

Opfattelsen af manglende retssikkerhed på skatteområdet forstærkes nu af, at regeringen vil ændre klagesystemet, så kun virksomheder fremover kan indbringe tvister for Landsskatteretten, mens private vil være henvist til skatteankenævnene. Det vil andet lige betyde, at klager over Skats afgørelser ikke længere vil være sikret samme ensartede behandling som hidtil, da Landsskatteretten har kunnet skabe klarhed i sager, hvor to ankenævn måtte være kommet frem til forskellige afgørelser i enslydende sager.

Dommerforeningen påpeger, at Landsskatteretten hidtil har ændret over en tredjedel af de klager, som den har fået forelagt, og derfor nærer af alle Dommerforeningen frygt for retssikkerheden. Det samme gør Advokatrådet og brancheorganisationen for godkendte revisorer, FSR.

Skat skilter gerne med spektakulære sager, som eksempelvis kravet på 5,8 mia. kr. mod den amerikanske it-koncern Microsoft, der blot er en blandt en række sager, hvor Skat hævder at ville hente 21 mia. kr. hjem fra internationale koncerner til den umættelige statskasse.

Pompøst skal det lyde, men virkeligheden er, at Skat aldrig orienterer offentligheden om udfaldet af disse sager. Sikkert er det dog, at etaten kun henter en brøkdel hjem af de mange milliarder kroner, der er i spil.

En af de centrale indvendinger mod Skats fremfærd er mangelen på gennemsigtighed og i særdeleshed Skats manglende vilje til åbenhed.

Da Skat ved Østre Landsret med et brag tabte den meget omtalte sag mod fotomodellen Camilla Vest og hendes mand Peder Nielsen, hørtes ingen undskyldning, uagtet at netop Skats egen administrative afgørelse i sagen vedrørende Stephen Kinnock og hustruen Helle Thorning-Schmidt var den udslaggivende faktor.

Endnu mere skræmmende har intimideringen af forretningsmanden Jesper Nielsen været, hvor Skat gav denne borger valget mellem at »slippe med« et par millioner i ekstra skattebetaling eller imødese »gigantiske personlige skattekrav og politianmeldelse« – en fremfærd, som skatteeksperter ikke tøver med at betegne som ulovlig.

Helt ekstremt er det, når en sagsbehandler, som dokumenteret her i avisen, i en e-mail bl.a. kan skrive: »Hvis vores forsøg på alternativ sagsbehandling af en eller anden årsag må stoppe, er der naturligvis kun én mulighed tilbage: Nemlig at følge lovens almindelige regler.«

Det faktum, at Skat gør skatteansættelsen til en studehandel, hvor man kan prange sig frem til et resultat, blotlægger på skræmmende vis, at hæderlighed og fair sagsbehandling ikke længere synes at indgå i Skats repertoire.

At skatteminister Holger K. Nielsen kræver en redegørelse fra Skat, ligner mest af alt en afledningsmanøvre. I hvert fald vil mange næppe fæste lid til resultatet efter at have fået indblik i den syge kultur i Skat, som er blevet afdækket i undersøgelseskommissionen vedrørende statsministerparrets skattesag.

Tilliden til Skat kan ligge på et beskedent sted, og de ændringer i klagesystemet, som regeringen pønser på, vil yderligere svække borgernes retssikkerhed på et tidspunkt, da der tværtimod er et udtalt behov for en anderledes konsekvent kontrol med den sagsbehandling i Skat, der får Hjallerup Marked til at fremstå som retfærdighedens rollemodel.

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.