Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

En syg kultur

Faren for det totale sammenbrud skal åbenbart være akut overhængende, før politikerne tager problemet alvorligt.

Et mindretal af landets befolkning forsørger et flertal. Skævheden accelererer, og det kan selvfølgelig ikke blive ved med at gå.

At denne udvikling styrer direkte mod sammenbrud og økonomisk katastrofe, siger sig selv, men erfaringen viser, at afgrunden skal være i sigte, inden der viser sig politisk vilje til at gribe ind.

Vi kan nu håbe, at det er en sådan politisk vilje, der manifesterer sig, når beskæftigelsesminister Mette Frederiksen erklærer, at regeringen i sit kommende udspil til kontanthjælpsreform vil sikre sig, at det »ikke kan fortsætte på denne måde.«

Den aktuelle anledning er oplysningen om, at en chokerende stor gruppe indvandrerkvinder lever af permanent kontanthjælp.

Af de 24.000 langtidskontanthjælpsmodtagere, som inden for de seneste 15 år har levet af kontanthjælp i 10 år eller mere, er der 6.000 indvandrerkvinder.

Det er 25 pct., og det er en betydelig overrepræsentation i betragtning af, at indvandrerkvinder fra ikke vestlige lande udgør 3,4 pct. af den samlede befolkning i den normalt arbejdsduelige alder mellem 16 og 64 år.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er befriende klar i mælet, når hun erklærer sig enig i den analyse, at der er skabt et system, som ligner en parallel til førtidspension, og at det er udtryk for, at det nuværende kontanthjælpssystem har slået fejl.

Om de ikke vestlige indvandrerkvinders overrepræsentation siger integrationschef Birgitte Vinsten i Odense Kommune, at de pågældende indvandrerkvinder er ramt af en såkaldt ”husmor-identitet” og dermed en kulturel modvilje mod at komme ud på arbejdsmarkedet.

Hertil er kun at sige, at det jo er den enkeltes valg, om man vil antage en ”husmor-identitet” og dermed holde sig uden for arbejdsmarkedet, men med den væsentlige tilføjelse, at der til husmor-identiteten hører, at man lader sig forsørge af sin arbejdende ægtefælle og ikke af samfundet.

Når det tilføjes, at en del af indvandrerkvindernes ægtemænd også har modvilje mod at se deres hustruer på arbejdsmarkedet, er der kun yderligere grund til at belære dem om den forsørgelsespligt, som følger af den danske ægteskabslov.

De arbejdssky ikke vestlige indvandrerkvinder er imidlertid så langt fra det eneste problem i denne sammenhæng.

Langt ind i alle samfundsklasser har der bredt sig den helt naturlige opfattelse, at enhver frit kan vælge, om man vil arbejde eller lade sig forsørge af det offentlige.

Det betragtes som ganske naturligt og legitimt at sige nej til anvist arbejde, hvis det viser sig, at fortjenesten ved at tage arbejde er marginal eller måske ligefrem negativ.

Der har bredt sig den helt naturlige opfattelse, at man kan sige nej til arbejde, som ikke passer én og lade opgaverne udføre af flittige østeuropæiske arbejdere.

Politikerne bag den kommende kontanthjælpsreform er ikke alene oppe imod hårde økonomiske kendsgerninger, men også mod en syg kultur, som de gennem årtier selv har været med til at skabe.

Statsministeren præsenterede på sit tirsdagspressemøde sin sædvanlige selektive hukommelse ved at påstå, at problemet var opstået og vokset under VK-regeringen. Vi andre husker nu ret tydeligt, at problemet og samtlige folketingspolitikeres berøringsangst er ældre end som så.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.